Majonez

Majonez – skład i zastosowanie

Majonez w wersji podstawowej wytwarzany jest z oleju, żółtek jaj, niewielkiej ilości musztardy oraz przypraw (sól, biały pieprz). W produkcji przemysłowej żółtka są zastępowane jajkami w proszku, a smak może być podkreślony poprzez dodanie innych składników, np. octu, cukru lub kwasku cytrynowego. Klasyczny majonez stołowy lub sałatkowy jest bazą wielu sosów, m.in. tatarskiego, remoulade, musztardowego lub andaluzyjskiego, oraz popularnych dipów do maczania przekąsek, np. chipsów, kabanosów, pokrojonych w słupki warzyw czy wieloskładnikowych koreczków.

Majonez stołowy, dietetyczny i dekoracyjny

Majonezy często są dzielone nie tylko ze względu na smak, ale również zastosowanie. Majonez dekoracyjny wyróżnia się większą gęstością, dlatego może być smaczną ozdobą jaj gotowanych na twardo, dań warzywnych lub desek z wędlinami. Idealnym składnikiem sałatek, sosów oraz dipów jest delikatny majonez sałatkowy, a dla osób dbających o właściwe odżywianie powstał niskokaloryczny majonez dietetyczny o obniżonej zawartości tłuszczu.

MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę
Odkryj marki MAKRO