Sałatka z karczochów, grzybów polskich, sera szafir z sosem na bazie liścia laurowego

Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
400ml
Olej rzepakowy 400 ml (Olej z liścia laurowego)40g
Liść laurowy (Olej z liścia laurowego)100g
Serek philadelphia (Serek z szafirem)50g
Ser szafir (Serek z szafirem)Sól (Serek z szafirem)
Pieprz (Serek z szafirem)
80g
Ser szafir (Chips z sera szafir)60g
Olej z liścia laurowego (Sos na bazie liścia laurowego)10g
Musztarda dijon (Sos na bazie liścia laurowego)10g
Ocet jabłkowy (Sos na bazie liścia laurowego)10g
Miód gryczany (Sos na bazie liścia laurowego)200g
Karczochy pasteryzowane (Sałatki)50g
Podgrzybek suszony (Sałatki)80g
Boczniak (Sałatki) 80g
Kurki (Sałatki)30g
Masło (Sałatki)Szczypiorek (Sałatki)
Sos na bazie liścia laurowego (Sałatki)
Serek z szafirem (Sałatki)
Chips z szafiru (Sałatki)
Szczawiki/świeże ziółka (Sałatki)
CZas na gotowanie
Olej z liścia laurowego:
Olej z liściem laurowym umieszczamy w blenderze kielichowym i na najwyższych obrotach miksujemy przez 10 min., a następnie odsączamy przez gazę, aby pozbyć się wszystkich pozostałości suszonych liści.
Serek z szafirem:
Krok 1
Ser szafir ścieramy na drobnych oczkach na tarce i łączymy z serkiem kremowym.
Krok 2
Doprawiamy solą oraz pieprzem a następnie przekładamy do worka cukierniczego i odkładamy do lodówki.
Chips z sera szafir:
Krok 1
Ser szafir trzemy na drobnych oczkach tarki bezpośrednio na matę silikonową.
Krok 2
Upewniamy się, że warstwa sera nie jest zbyt gruba i wkładamy do pieca rozgrzanego do 180 st. C na 15 min.
Krok 3
Po wypieczeniu odkładamy na 5- 10 min. do odparowania i uzyskania chrupiącego chipsa.
Sos na bazie liścia laurowego:
Wszystkie składniki rózgą mieszamy do uzyskania kremowego sosu, który posłuży jako dressing w naszej sałatce.
Sałatka:
Krok 1
Grzyby suszone namaczamy w wodzie.
Krok 2
Kurki i boczniaki oczyszczamy i koimy na mniejsze kawałki jeśli jest taka potrzeba.
Krok 3
Serca karczochów kroimy na pół.
Krok 4
Szczypiorek siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy masło i układamy karczochy płaską stroną.
Krok 5
Mocno karmelizujemy z jednej strony i przekładamy do miski z przygotowanym sosem i mieszamy. Pozostawiamy do zamarynowania.
Krok 6
Rozgrzewamy masło na patelni i smażymy grzyby – kurki, boczniaki i suszone, odciśnięte podgrzybki.
Krok 7
Po skarmelizowaniu grzybów odsączamy nadmiar masła na ręczniku papierowym a następnie mieszamy z posiekanym szczypiorkiem.
Krok 8
Na talerzu wyciskamy serek z szafirem w centralnej części. Dookoła układamy karczochy w sosie i grzyby.
Krok 9
Chips z szafira łamiemy na mniejsze kawałki i układamy pomiędzy grzybami.
Krok 10
Całość sałatki dekorujemy świeżymi ziółkami.