Wielkanocne gołąbki
DANIE WEGETARIAŃSKIE
Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
1szt.
Kapusta włoska Kal.62,5kg
Aro włoszczyzna2kg
MC kasza bulgur500g
Pietruszka nać250ml
Goccia oliwa EV trufla400g
Pieczarka Portobello750ml
CC Jacob Riesling BPW1l
MC śmietanka UHT 30%500g
Koperek1kg
Cebula szalotka500g
MC czosnek ząbki obrany185g
Kamis musztarda francuska10szt.
PF jajka kurka wolna1l
Aro olej rzepakowy1szt.
MC szczawsól
czarny pieprz
CZas na gotowanie
Krok 1
Kapustę dzielimy na liście, blanszujemy w gorącej wodzie przez 2-3 min., aż liście zmiękną i przekładamy je do wody z lodem.
Krok 2
Kaszę bulgur gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 15 min., następnie odcedzamy i odstawiamy.
Krok 3
Włoszczyznę smażymy na oleju.
Krok 4
Gdy warzywa zmiękną, zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekany koperek i natkę pietruszki. Wsypujemy ostudzoną kaszę, dodajemy jajko, przyprawiamy pierzem i solą. Dokładnie mieszamy.
Krok 5
Gotowy farsz zawijamy w liście kapusty. Przygotowane gołąbki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na ok. 15 min.
Krok 6
Pieczarki Portobello podsmażamy na oleju, dodajemy poszatkowaną szalotkę i czosnek. Gdy zmiękną podlewamy je białym winem. Dodajemy śmietankę, musztardę francuską z gorczycą i koperek. Gdy sos zgęstnieje doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 7
Danie dekorujemy szczawikiem, skrapiamy oliwą truflową. Podajemy z powstałym sosem.