Wielkanocne gołąbki

DANIE WEGETARIAŃSKIE

Czas60 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji10

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
1szt.
Kapusta włoska Kal.6
2,5kg
Aro włoszczyzna
2kg
MC kasza bulgur
500g
Pietruszka nać
250ml
Goccia oliwa EV trufla
400g
Pieczarka Portobello
750ml
CC Jacob Riesling BPW
1l
MC śmietanka UHT 30%
500g
Koperek
1kg
Cebula szalotka
500g
MC czosnek ząbki obrany
185g
Kamis musztarda francuska
10szt.
PF jajka kurka wolna
1l
Aro olej rzepakowy
1szt.
MC szczaw
sól
czarny pieprz

CZas na gotowanie

Krok 1
Kapustę dzielimy na liście, blanszujemy w gorącej wodzie przez 2-3 min., aż liście zmiękną i przekładamy je do wody z lodem.  
Krok 2
Kaszę bulgur gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 15 min., następnie odcedzamy i odstawiamy.
Krok 3
Włoszczyznę smażymy na oleju.
Krok 4
Gdy warzywa zmiękną, zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekany koperek i natkę pietruszki. Wsypujemy ostudzoną kaszę, dodajemy jajko, przyprawiamy pierzem i solą. Dokładnie mieszamy. 
Krok 5
Gotowy farsz zawijamy w liście kapusty. Przygotowane gołąbki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na ok. 15 min.
Krok 6
Pieczarki Portobello podsmażamy na oleju, dodajemy poszatkowaną szalotkę i czosnek. Gdy zmiękną podlewamy je białym winem. Dodajemy śmietankę, musztardę francuską z gorczycą i koperek. Gdy sos zgęstnieje doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 7
Danie dekorujemy szczawikiem, skrapiamy oliwą truflową. Podajemy z powstałym sosem.