Udziec sarny na wiśniówce

Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
2,00kg
Udziec z sarny0,20l
Wiśniówka0,05l
Olej rzepakowy0,10kg
Masło0,70kg
Suszone śliwki0,02kg
Rozmaryn1kg
Batat10szt.
Kwiaty cukini0,003kg
Sól0,001kg
PieprzCZas na gotowanie
Krok 1
Udziec natrzeć solą i obsmażyć na oleju. Przełożyć do brytfanki, przyprawić pieprzem, dodać suszone śliwki i rozmaryn, zalać wiśniówką. Całość dusić w piekarniku w temp. 100°C przez 3 godz.
Krok 2
Z gotowej pieczeni odlać sos i połączyć go z masłem. Pokrojone w ćwiartki bataty natrzeć olejem, posolić, ułożyć na suchej blaszce, piec 30 min w temp. 160°C. Dwie minuty przed końcem pieczenia do batatów dołożyć posmarowane masłem kwiaty cukinii.
Krok 3
Tak przygotowane warzywa podawać z mięsem polanym sosem.

Wojciech Harapkiewicz
Szef kuchni restauracji babinicz W kompleksie dworzysko w szczawnie-zdroju, Szef kuchni tradycyjnej przewodnika gault&millau, Ambasador marek makro: chef, premium i professional. Pracuje na trzecią czapkę kucharską Przewodnika Gault&Millau.Szef kuchni restauracji babinicz W kompleksie dworzysko w szczawnie-zdroju, Szef kuchni tradycyjnej przewodnika gault&millau, Ambasador marek makro: chef, premium i professional. Pracuje na trzecią czapkę kucharską Przewodnika Gault&Millau.