Udziec sarny na wiśniówce

Czas60 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji3

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
2,00kg
Udziec z sarny
0,20l
Wiśniówka
0,05l
Olej rzepakowy
0,10kg
Masło
0,70kg
Suszone śliwki
0,02kg
Rozmaryn
1kg
Batat
10szt.
Kwiaty cukini
0,003kg
Sól
0,001kg
Pieprz

CZas na gotowanie

Krok 1
Udziec natrzeć solą i obsmażyć na oleju. Przełożyć do brytfanki, przyprawić pieprzem, dodać suszone śliwki i rozmaryn, zalać wiśniówką. Całość dusić w piekarniku w temp. 100°C przez 3 godz.
Krok 2
Z gotowej pieczeni odlać sos i połączyć go z masłem. Pokrojone w ćwiartki bataty natrzeć olejem, posolić, ułożyć na suchej blaszce, piec 30 min w temp. 160°C. Dwie minuty przed końcem pieczenia do batatów dołożyć posmarowane masłem kwiaty cukinii.
Krok 3
Tak przygotowane warzywa podawać z mięsem polanym sosem.

Wojciech Harapkiewicz

Szef kuchni restauracji babinicz W kompleksie dworzysko w szczawnie-zdroju, Szef kuchni tradycyjnej przewodnika gault&millau, Ambasador marek makro: chef, premium i professional. Pracuje na trzecią czapkę kucharską Przewodnika Gault&Millau.Szef kuchni restauracji babinicz W kompleksie dworzysko w szczawnie-zdroju, Szef kuchni tradycyjnej przewodnika gault&millau, Ambasador marek makro: chef, premium i professional. Pracuje na trzecią czapkę kucharską Przewodnika Gault&Millau.