Ketchup

Ketchup – rodzaje i zastosowanie

Za ketchup uważa się rodzaj sosu pomidorowego o łagodnym lub ostrym smaku, który jest podawany jako dodatek m.in. do dań głównych, grillowanych mięs, frytek, hot dogów oraz kanapek. Oprócz koncentratu pomidorowego w skład ketchupu wchodzą zazwyczaj ocet, sól, cukier i przyprawy nadające pikanterii. Dostępny w sklepach sos jest wcześniej pasteryzowany, więc większość producentów nie dodaje do niego substancji konserwujących. Z tego powodu po otwarciu opakowania ketchup powinien być przechowywany w lodówce.

Ketchup w słoiku, saszetce i wiaderku

Ze względu na częste zastosowanie w wielu lokalach gastronomicznych ketchup dostępny jest w opakowaniach o różnej pojemności. Dla kuchni restauracyjnych i barowych zalecany jest ketchup w wiaderku mieszczący średnio ok. 5 kg sosu. Restauracje i bary dodają do potraw wygodny w użyciu ketchup w saszetkach o średniej zawartości 15 ml. Z kolei na potrzeby domowe najlepiej się sprawdza ketchup w słoiku lub w płaskim plastikowym opakowaniu, ułatwiającym wydobycie gęstego sosu ze środka.

MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę
Odkryj marki MAKRO