W niemal każdym lokalu gastronomicznym oleje są głównym składnikiem wykorzystywanym podczas niektórych metod obróbki termicznej. Są również ważne jako komponent dań przygotowywanych na zimno (sałatki, surówki). W zależności od sposobu wykorzystania tłuszcze te różnią się od siebie składem i metodą powstawania. Do smażenia na patelni najlepiej się sprawdza olej rafinowany, czyli pozbawiony wszelkich zanieczyszczeń, które zmniejszają jego trwałość oraz stopień zabarwienia (np. olej słonecznikowy). Głębokie smażenie powinno odbywać się we fryturze odpornej na działanie bardzo wysokiej temperatury (nawet do 235°C) – w tym zakresie warto sięgnąć np. po olej rzepakowy.
Olej roślinny do dań na zimno
Tłuszcz jest również częstym dodatkiem do potraw przygotowywanych na zimno. Z jego użyciem można przygotować np. sałatki lub carpaccio. Doskonale sprawdzi się także jako przyprawa, np. do pizzy. W tym celu warto wybrać olej tłoczony na zimno, charakteryzujący się bogatszym smakiem i aromatem niż ten rafinowany. Walory kulinarne takich dań najlepiej podkreśla wyrazisty olej lniany, dyniowy, z czarnuszki oraz klasyczna oliwa.
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę