Ocet to wodny roztwór kwasu octowego powstającego podczas fermentacji tlenowej produktów, które mają w swoim składzie cukier (np. ryżu, owoców, miodu). W warunkach domowych octy można otrzymać np. poprzez pozostawienie otwartych win owocowych. Wśród licznych rodzajów octów największe znaczenie mają te kulinarne, wyróżniające się charakterystycznym smakiem, np. lekko kwaśny ocet jabłkowy, ciemny i bogaty zapachowo ocet balsamiczny oraz najpopularniejszy w kuchni polskiej ocet spirytusowy o bardzo ostrym aromacie.
Octy i ich zastosowanie
Kolor oraz
intensywność smaku nieraz decydują o zastosowaniu poszczególnych octów. Ten
klasyczny, powstający na bazie spirytusu, jest składnikiem marynat warzywnych
przygotowywanych głównie na zimę. Ocet jabłkowy służy do przyprawiania surówek,
sałatek lub jako konserwant w wielu zalewach. Świetnym dodatkiem do sałatek,
zwłaszcza śródziemnomorskich, jest również ocet balsamiczny przygotowywany
z ciemnych winogron. W krajach azjatyckich najbardziej popularny jest ocet
ryżowy, będący ważnym składnikiem wielu tradycyjnych potraw, w tym sushi –
dania uznawanego za jedno z najzdrowszych na świecie.
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę