Dawniej śmietana była zbierana z odstanego mleka. Na jego wierzchu tworzyła się cieniutka warstwa o dużej zawartości tłuszczu, której używano do zagęszczania potraw lub przy produkcji masła. W obecnych czasach proces ten trwa znacznie krócej, bo świeże mleko wlewane jest do specjalnej wirówki, która w kilka minut oddziela cząsteczki tłuszczu. Śmietana to produkt nabiałowy, dlatego zawsze należy przechowywać ją w lodówce, dzięki czemu dłużej zachowuje kremową konsystencję i dobry smak.
Różne rodzaje śmietany
Śmietana od wieków jest stosowana nie tylko w kuchni, lecz także w kosmetyce, gdyż korzystnie wpływa na stan skóry. W zależności od ilości tłuszczu śmietany dzielimy na kilka kategorii. Niskoprocentowe są lekko kwaskowate, dlatego doskonale pasują do zagęszczania potraw oraz różnego rodzaju dipów. Z kolei śmietany z zawartością tłuszczu powyżej 20% są słodsze, dzięki czemu świetnie nadają się do ubijania i przygotowywania pysznych deserów.
Śmietany kwaśne
Rozróżnia
się dwa rodzaje śmietany – kwaśną oraz słodką. Śmietana kwaśna to niezwykle
popularny produkt o szerokim zastosowaniu w kuchni. W ofercie hurtowni znajduje
się duży wybór kwaśnych śmietan chętnie wybieranych przez klientów.
Słodka
śmietana jest niezwykle popularnym uzupełnieniem wielu potraw. Nic dziwnego, że
na stałe zagościła w jadłospisie wielu osób. Nasza hurtownia oferuje szeroki
wybór śmietan o różnej zawartości tłuszczu i zastosowaniu w kuchni.
Nasza
hurtownia zaopatruje sklepy i lokale gastronomiczne w produkty niezbędne do
przygotowania bitej śmietany oraz gotowe bite śmietany. Wszystkie produkty
spożywcze charakteryzuje najwyższa jakość i wspaniały smak.