Śmietana

Śmietana

Skąd się bierze śmietana?

Dawniej śmietana była zbierana z odstanego mleka. Na jego wierzchu tworzyła się cieniutka warstwa o dużej zawartości tłuszczu, której używano do zagęszczania potraw lub przy produkcji masła. W obecnych czasach proces ten trwa znacznie krócej, bo świeże mleko wlewane jest do specjalnej wirówki, która w kilka minut oddziela cząsteczki tłuszczu. Śmietana to produkt nabiałowy, dlatego zawsze należy przechowywać ją w lodówce, dzięki czemu dłużej zachowuje kremową konsystencję i dobry smak.

Różne rodzaje śmietany

Śmietana od wieków jest stosowana nie tylko w kuchni, lecz także w kosmetyce, gdyż korzystnie wpływa na stan skóry. W zależności od ilości tłuszczu śmietany dzielimy na kilka kategorii. Niskoprocentowe są lekko kwaskowate, dlatego doskonale pasują do zagęszczania potraw oraz różnego rodzaju dipów. Z kolei śmietany z zawartością tłuszczu powyżej 20% są słodsze, dzięki czemu świetnie nadają się do ubijania i przygotowywania pysznych deserów. 
Śmietany kwaśne

Śmietany kwaśne

Rozróżnia się dwa rodzaje śmietany – kwaśną oraz słodką. Śmietana kwaśna to niezwykle popularny produkt o szerokim zastosowaniu w kuchni. W ofercie hurtowni znajduje się duży wybór kwaśnych śmietan chętnie wybieranych przez klientów.
Dowiedz się więcej
Słodka śmietana

Słodka śmietana

Słodka śmietana jest niezwykle popularnym uzupełnieniem wielu potraw. Nic dziwnego, że na stałe zagościła w jadłospisie wielu osób. Nasza hurtownia oferuje szeroki wybór śmietan o różnej zawartości tłuszczu i zastosowaniu w kuchni.
Dowiedz się więcej
Śmietana bita

Śmietana bita

Nasza hurtownia zaopatruje sklepy i lokale gastronomiczne w produkty niezbędne do przygotowania bitej śmietany oraz gotowe bite śmietany. Wszystkie produkty spożywcze charakteryzuje najwyższa jakość i wspaniały smak.
Dowiedz się więcej
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę
Odkryj marki MAKRO