Kaczka z suszonymi sliwkami

Czas60 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji4

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
1,00kg
Kacze udka
0,80l
Wywar drobiowy
0,50kg
Pomidory pelati
0,15kg
Cebula
0,05kg
Imbir
0,10kg
Czosnek
0,20kg
Śliwki suszone
0,05kg
Cytryny
0,012kg
Kardamon – nasiona
0,014g
Kmin – nasiona
0,014kg
Kolendra – nasiona
0,007kg
Żółta gorczyca– nasiona
0,03kg
Anyż – gwiazdki
0,015kg
Cynamon – laska
0,006kg
Liście laurowe
0,03kg
Miód
0,10l
Olej
0,02kg
Sól
0,005kg
Pieprz

CZas na gotowanie

Krok 1
Cebule pokroić w pióra, zeszklić na oleju, dodać pocięty w plasterki czosnek i imbir, podsmażać 2-3 min. Połączyć z pomidorami i wywarem drobiowym, całość dokładnie zblendować, wrzucić śliwki. Tak przygotowaną masą zalać kacze udka.
Krok 2
Nasiona przypraw rozetrzeć w moździerzu, wysypać na gazę, dodać liście laurowe, laskę cynamonu i anyż. Gazę związać sznurkiem i umieścić w garnku z kaczymi udkami. Doprawić sola i pieprzem. Gotować na bardzo małym ogniu ok. 2,5 godz., często mieszając i – w razie konieczności – uzupełniając wywarem.
Krok 3
Miekkie udka ostrożnie wyjąć. Sos jeszcze raz dokładnie zblendowac, przetrzec przez sito o drobnych oczkach, dodac sok z cytryny i miód. Zalac nim kacze udka, marynowac co najmniej 24 godz.
Krok 4
Podawać z ryżem lub pieczonymi warzywami okopowymi.

Przepis przygotował Maciej Nowicki

Szef kuchni w Muzeum Pałacu Jana III w Wilanowie. Wspólnie z Makro tworzy program Polskie Skarby Kulinarne, który ma za zadanie zdefiniować czym jest kuchnia polska i jak smakuje.