Kaczka z suszonymi sliwkami

Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
1,00kg
Kacze udka0,80l
Wywar drobiowy0,50kg
Pomidory pelati0,15kg
Cebula0,05kg
Imbir0,10kg
Czosnek0,20kg
Śliwki suszone0,05kg
Cytryny0,012kg
Kardamon – nasiona0,014g
Kmin – nasiona0,014kg
Kolendra – nasiona0,007kg
Żółta gorczyca– nasiona0,03kg
Anyż – gwiazdki0,015kg
Cynamon – laska0,006kg
Liście laurowe0,03kg
Miód0,10l
Olej0,02kg
Sól0,005kg
PieprzCZas na gotowanie
Krok 1
Cebule pokroić w pióra, zeszklić na oleju, dodać pocięty w plasterki czosnek i imbir, podsmażać 2-3 min. Połączyć z pomidorami i wywarem drobiowym, całość dokładnie zblendować, wrzucić śliwki. Tak przygotowaną masą zalać kacze udka.
Krok 2
Nasiona przypraw rozetrzeć w moździerzu, wysypać na gazę, dodać liście laurowe, laskę cynamonu i anyż. Gazę związać sznurkiem i umieścić w garnku z kaczymi udkami. Doprawić sola i pieprzem. Gotować na bardzo małym ogniu ok. 2,5 godz., często mieszając i – w razie konieczności – uzupełniając wywarem.
Krok 3
Miekkie udka ostrożnie wyjąć. Sos jeszcze raz dokładnie zblendowac, przetrzec przez sito o drobnych oczkach, dodac sok z cytryny i miód. Zalac nim kacze udka, marynowac co najmniej 24 godz.
Krok 4
Podawać z ryżem lub pieczonymi warzywami okopowymi.

Przepis przygotował Maciej Nowicki
Szef kuchni w Muzeum Pałacu Jana III w Wilanowie. Wspólnie z Makro tworzy program Polskie Skarby Kulinarne, który ma za zadanie zdefiniować czym jest kuchnia polska i jak smakuje.