Miodownik z orzechami włoskimi
Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
800g
Mąka (Ciasto)200g
Margaryna (Ciasto)20g
Miód (Ciasto)10g
Soda (Ciasto)2szt.
Jaja (Ciasto)1szt.
Żółtko (Ciasto)200g
Cukier (Ciasto)200ml
Mleko (Krem)200g
Cukier (Krem)15g
Cukier wanilinowy (Krem)35g
Kasza manna (Krem)200g
Masła (Krem)200g
Dżem śliwkowy (Wykończenie)300g
Orzech włoski (Wykończenie)80g
Miód (Wykończenie)CZas na gotowanie
Sposób wykonania:
Krok 1
Wszystkie składniki na ciasto włożyć do kielicha miksera i wyrabiać hakiem do momentu, w którym ciasto będzie jednolite i zwięzłe.
Krok 2
Następnie podzielić je na 3 równe części, rozwałkować i ułożyć na trzech takich samych blachach wyłożonych pergaminem.
Krok 3
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 15 minut, a następnie wystudzić.
Wykonanie kremu:
Krok 1
Do garnka wlać mleko, wsypać cukier i cukier puder, zagotować. W następnej kolejności dodać kaszę mannę i gotować aż zgęstnieje.
Krok 2
Odstawić do wystygnięcia.
Krok 3
W misie miksera umieścić masło o temperaturze pokojowej, zacząć ubijać, a później stopniowo dodawać zgęstniałą kaszę, aż powstanie gładki krem.
Wykonanie końcowe ciasta:
Krok 1
Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i położyć na niej pierwszy upieczony spód z ciasta.
Krok 2
Posmarować dżemem śliwkowym, a na nim rozprowadzić połowę kremu.
Krok 3
Następnie położyć kolejny spód, znów posmarować dżemem, a potem kremem. Położyć trzecią warstwę ciasta, a na wierzchu rozprowadzić orzechy włoskie wymieszane z miodem.
Krok 4
Gotowy miodownik włożyć na 2 godziny do lodówki, aby wszystkie warstwy dobrze się związały, co ułatwi dzielenie ciasta na porcje.