Ze wszystkich sposobów długoterminowego przechowywania żywności mrożenie najmniej wpływa na smak i jakość większości produktów. Owoce mrożone w odpowiedni sposób doskonale nadają się do przygotowywania wypieków, kompotów albo musów. Nie zaleca się mrożenia owoców zawierających bardzo dużo wody, takich jak arbuzy, kiwi czy grejpfruty, ponieważ po rozmrożeniu całkowicie tracą kształt i smak. Niską temperaturę świetnie znoszą maliny, jagody, borówki, truskawki, czarne porzeczki.
Mrożone owoce – odpowiednie przygotowanie
Zanim owoce trafią do zamrażarki, muszą być odpowiednio przygotowane. Te większe należy wcześniej obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Owoce mrożone do lodów czy sorbetów nie mogą zawierać twardych elementów, jak ogonki czy pestki. Drobne maliny, jagody czy borówki powinny być oczyszczone i wysuszone, a śliwki lub wiśnie wydrylowane. Mrożone owoce należy przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach lub woreczkach tak, aby nie przeszły zapachami innych produktów znajdujących się w zamrażarce.
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę