Żur wielkanocny z jajkiem, białą kiełbasą, prawdziwkami i śmietaną
Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
1,20kg
Wędzone korpusy z kaczki1,00kg
Włoszczyzna0,30kg
Grzyby suszone prawdziwki0,50kg
Biała kiełbasa wieprzowa0,40kg
Boczek wędzony parzony0,25kg
Cebula biała0,40kg
Prawdziwki5szt.
Jajka kury zielononóżki0,50l
Słodka śmietana 36%0,01kg
Majeranek0,01kg
Liść laurowy0,01kg
Ziele angielskie0,01kg
Czosnek 1,50l
Zakwas na żurek0,02kg
Masło klarowane0,01kg
Sól5l
WodaCZas na gotowanie
Krok 1
Umieścić w garnku wędzone korpusy z kaczki, włoszczyznę, suszone grzyby, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować 3 godz.
Krok 2
Białą kiełbasę sparzyć, pokroić w kostkę, podsmażyć na złoty kolor.
Krok 3
Boczek i prawdziwki drobno pokroić. Boczek podsmażyć z cebulą, a prawdziwki na klarowanym maśle.
Krok 4
Do odcedzonego wywaru z kaczki wrzucić białą kiełbasę, boczek z cebulką, prawdziwki, całość zagotować.
Krok 5
Dodać posiekany czosnek, liście majeranku, sól, zakwas i słodką śmietanę.
Krok 6
Jajka włożyć do zimnej wody i gotować 8 min.
Przepis przygotował Sebastian Olma
Szef kuchni w restauracji Belvedere w Warszawie. Pracował w restauracjach Gordona Ramsaya i Toma Aikensa w Londynie, a potem wrócił do Polski, by w wielkim stylu wygrać drugą edycję Top Chef.