Ciasta świeże pieczone na blasze najpierw są dzielone na mniejsze kawałki, a następnie pakowane do plastikowych pojemników, chroniącym m.in. przed przypadkowym zgnieceniem. Drożdżowe, kruche czy babki piaskowe z reguły nie wymagają przechowywania w niższych temperaturach i – aby nie zaczęły zbyt szybko wysychać – warto je okryć folią. Z kolei ciasta świeże z dodatkiem masy, owoców lub śmietany muszą być przechowywane i transportowane w warunkach chłodniczych, dzięki czemu zachowają swój smak i właściwą konsystencję nawet przez kilka dni.
Świeże ciasto pakowane
Niektóre ciasta dostępne są w sprzedaży w jednorazowych formach aluminiowych, w których były wypiekane. Takie świeże ciasto zapakowane dodatkowo w folię ochronną może zachowywać właściwą wilgotność i smak nawet przez kilka tygodni od momentu wypieku. Do pakowanych w piekarni ciast można zaliczyć rogale z nadzieniem, babki, niektóre drożdżowce oraz obfitujące w bakalie keksy.
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę