Podudzia z kurczaka w sosie BBQ z ananasem
Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
0,30kg
Podudzia kurczaka 0,05kg
Aro ananas kawałki0,01kg
MC kolendra0,10kg
Sos bbq0,01kg
Papryka chilli czerwona0,05kg
Quinoa mix 0,01l
Aro olej rzepakowySól
Pieprz
Papryka wędzona
Papryka chilli w proszku
CZas na gotowanie
Krok 1
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 stopni.
Krok 2
Podudzia z kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką wędzoną i chili w proszku.
Krok 3
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i obsmażamy przyprawione mięso z każdej strony przez ok. 2-3 min. Następnie kurczaka przekładamy na blaszkę do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 15 min.
Krok 4
Na patelnię wlewamy sos BBQ oraz posiekaną w kostkę paprykę chili i podgrzewamy przez ok. 2 min. Do gotującego się sosu dodajemy pokrojonego ananasa, posiekaną kolendrę oraz 100 ml wody i gotujemy pod przykryciem przez 15 min aż sos zgęstnieje. Po zagotowaniu, do sosu wkładamy upieczone podudzia kurczaka.
Krok 5
Quinoa gotujemy według instrukcji załączonej na opakowaniu.
Krok 6
Danie podajemy z posiekaną kolendrą i mixem quinoa.