Podudzia z kurczaka w sosie BBQ z ananasem

Czas60 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji1

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
0,30kg
Podudzia kurczaka 
0,05kg
Aro ananas kawałki
0,01kg
MC kolendra
0,10kg
Sos bbq
0,01kg
Papryka chilli czerwona
0,05kg
Quinoa mix 
0,01l
Aro olej rzepakowy
Sól
Pieprz
Papryka wędzona
Papryka chilli w proszku

CZas na gotowanie

Krok 1
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 stopni.
Krok 2
Podudzia z kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką wędzoną i chili w proszku. 
Krok 3
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i obsmażamy przyprawione mięso z każdej strony przez ok. 2-3 min. Następnie kurczaka przekładamy na blaszkę do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 15 min.
Krok 4
Na patelnię wlewamy sos BBQ oraz posiekaną w kostkę paprykę chili i podgrzewamy przez ok. 2 min. Do gotującego się sosu dodajemy pokrojonego ananasa, posiekaną kolendrę oraz 100 ml wody i gotujemy pod przykryciem przez 15 min aż sos zgęstnieje. Po zagotowaniu, do sosu wkładamy upieczone podudzia kurczaka. 
Krok 5
Quinoa gotujemy według instrukcji załączonej na opakowaniu.
Krok 6
Danie podajemy z posiekaną kolendrą i mixem quinoa.