Mleko roślinne

Mleko roślinne – rodzaje 

Mleko roślinne wykorzystywane jest przez osoby na diecie wegańskiej oraz miłośników różnorodnych smaków. Najczęściej wybierane są mleka sojowe, migdałowe, ryżowe, owsiane, orzechowe i kokosowe. Każdy z rodzajów napoju ma różne wartości odżywcze i walory smakowe. Wybór jest uzależniony od indywidualnych preferencji i zastosowania.
 

Mleka roślinne – zastosowanie w kuchni 

Mleka roślinne są doskonałą alternatywą dla mleka krowiego, ale smakują nieco inaczej. Mleka sojowe i migdałowe są słodkie w smaku, dlatego sprawdzą się do przygotowywania zimnych deserów, koktajli i wypieków. Mleka roślinne są coraz częściej wykorzystywane do kawy i deserów kawowych. Mleka sojowe ze względu na wysoką zawartość białka dobrze się ubijają. Natomiast mleko kokosowe stosuje się nie tylko do słodkich potraw, ale również dań wytrawnych, takich jak curry, dahl, zupy i potrawki popularne w kuchni indyjskiej. 
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę
Odkryj marki MAKRO