Indyk w pomidorach z mlekiem kokosowym i kurkumą
Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
0,20kg
Udo indyka map0,20l
MC mleczko kokosowe0,10kg
Wiórki kokosowe0,01kg
Kurkuma 0,10kg
Pomidor okrągły cały0,01kg
Cebula ultra bag 1 kg0,10kg
Aro ananas kawałki0,10kg
Aro ryż biały0,01kg
MC kolendra świeża0,01kg
MC tymianek świeży0,10l
Olej rzepakowy Arosól
pieprz
CZas na gotowanie
Krok 1
Udo indyka oczyszczamy i kroimy na 4 duże kawałki. Przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron.
Krok 2
Na głębokiej patelni najlepiej typu wok rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojone kawałki indyka. Przewracamy i czekamy, aż się zarumienią.
Krok 3
Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do indyka. Smażymy 3 min. Dodajemy wiórki kokosowe. Smażymy ok. 1 min. cały czas mieszając.
Krok 4
Pomidory obieramy z skórki i kroimy w kostkę tak samo jak ananasa.
Krok 5
Do patelni z indykiem i cebulą dodajemy mleczko kokosowe, ok. 75 ml wody, kurkumę, pomidory, gałązkę tymianku i ananasa. Przykrywamy pokrywką i gotujemy ok. 20 min. Jeśli sos wydaje się za rzadki gotujemy go do momentu aż zgęstnieje.
Krok 6
Ryż gotujemy w osolonej wodzie ok.12 min. po czym odcedzamy.
Krok 7
Danie dekorujemy posiekaną kolendrą i podajemy na talerzu lub w misce.