Indyk w pomidorach z mlekiem kokosowym i kurkumą

Czas60 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji1

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
0,20kg
Udo indyka map
0,20l
MC mleczko kokosowe
0,10kg
Wiórki kokosowe
0,01kg
Kurkuma 
0,10kg
Pomidor okrągły cały
0,01kg
Cebula ultra bag 1 kg
0,10kg
Aro ananas kawałki
0,10kg
Aro ryż biały
0,01kg
MC kolendra świeża
0,01kg
MC tymianek świeży
0,10l
Olej rzepakowy Aro
sól
pieprz

CZas na gotowanie

Krok 1
Udo indyka oczyszczamy i kroimy na 4 duże kawałki. Przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron.
Krok 2
Na głębokiej patelni najlepiej typu wok rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojone kawałki indyka. Przewracamy i czekamy, aż się zarumienią. 
Krok 3
Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do indyka. Smażymy 3 min. Dodajemy wiórki kokosowe. Smażymy ok. 1 min. cały czas mieszając.
Krok 4
Pomidory obieramy z skórki i kroimy w kostkę tak samo jak ananasa.
Krok 5
Do patelni z indykiem i cebulą dodajemy mleczko kokosowe, ok. 75 ml wody, kurkumę, pomidory, gałązkę tymianku i ananasa. Przykrywamy pokrywką i gotujemy ok. 20 min. Jeśli sos wydaje się za rzadki gotujemy go do momentu aż zgęstnieje.
Krok 6
Ryż gotujemy w osolonej wodzie ok.12 min. po czym odcedzamy. 
Krok 7
Danie dekorujemy posiekaną kolendrą i podajemy na talerzu lub w misce.