CIasto Mrożone

Surowe ciasta mrożone

Niektóre rodzaje ciast dużo lepiej znoszą mrożenie, gdy są surowe. Nawet po odmrożeniu potrafią zachować odpowiednią jędrność i właściwą konsystencję. Do tej grupy zalicza się ciasta francuskie, półfrancuskie, filo, kruche, półkruche oraz makaronowe i na pierogi. Każde ciasto mrożone z tej grupy wymaga dokładnego rozmrożenia, zanim trafi do piekarnika czy gorącej wody. Dopiero gdy odzyska właściwą temperaturę i sprężystość, można wykorzystać je do przygotowania dań lub deserów.

Gotowe ciasto mrożone

Wśród wielu rodzajów ciast są takie, które można mrozić po całkowitym przygotowaniu. Dzięki przechowywaniu w ujemnej temperaturze zachowują one świeżość i smak nawet przez kilka miesięcy. Najpopularniejsze ciasta mrożone to czekoladowce, szarlotki, torty oraz ciasta przekładane masą lodową. Decydując się na schowanie wypieków w zamrażarce, warto wiedzieć, że nie należy mrozić ciast bezowych, z dodatkiem bitej śmietany czy galaretki.
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę
Odkryj marki MAKRO