Pieczywo suche

Pieczywo suche

Czym jest pieczywo suche?

Najprawdopodobniej ojczyzną chrupkich kanapek są kraje skandynawskie, a zwłaszcza Szwecja. Mniej więcej od XVII w. wypiekano je w tych rejonach, przede wszystkim dla zabezpieczenia ziaren przed szkodnikami. Suszone w wysokiej temperaturze pieczywo chrupkie z ciemnej mąki było przydatne do spożycia znacznie dłużej i właściwie nie traciło walorów odżywczych. Jego ogromną zaletą jest znacznie niższa kaloryczność, dlatego pieczywo suche często jest stosowane przez osoby dbające o linię.

Pieczywo chrupkie i jego zalety

Ze względu na rosnące zainteresowanie tego rodzaju pieczywem powstało wiele jego odmian, różniących się nie tylko kształtem i chrupkością, ale także zastosowanymi składnikami. Dla osób znajdujących się na konkretnych dietach można znaleźć pieczywo suche bez cukru, bezglutenowe albo z większym dodatkiem błonnika, wspierającego pracę układu pokarmowego. Chrupiące kromki są lekkie i zajmują niewiele miejsca, dlatego też należą do produktów chętnie zabieranych w podróż lub do pracy – jako podstawa do kanapek czy drobna przekąska. Warto pamiętać o tym rodzaju pieczywa przy układaniu menu lokalu gastronomicznego, może się ono okazać chętnie wybieraną alternatywą dla tradycyjnych wypieków.
Pieczywo chrupkie

Pieczywo chrupkie

W ostatnich latach pieczywo chrupkie, dzięki niskiej kaloryczności i łatwości przechowywania, jest chętnie nabywane nie tylko przez indywidualnych klientów, ale również lokale gastronomiczne.
Dowiedz się więcej
Przekąski zbożowe

Przekąski zbożowe

Drobne przekąski zbożowe są ważnym elementem w sklepach spożywczych oraz lokalach gastronomicznych, zwłaszcza barach i pubach serwujących je jako dodatek do niektórych napojów alkoholowych lub czekadełko przed właściwym posiłkiem.
Dowiedz się więcej
Wafle ryżowe

Wafle ryżowe

Wafle ryżowe to doskonały zamiennik tradycyjnego pieczywa dla osób na diecie czy dbających o linię, ponieważ są lekkostrawne, niskokaloryczne i nie zawierają glutenu.
Dowiedz się więcej
Sucharki, grzanki, panierki

Sucharki, grzanki, panierki

Zboża są nie tylko bazą pieczywa i ciast, ale także głównym składnikiem wielu przekąsek oraz potraw. Sucharki, grzanki oraz panierki doskonale podkreślają smak mięs, warzyw oraz zup.
Dowiedz się więcej
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę
Odkryj marki MAKRO