Najprawdopodobniej
ojczyzną chrupkich kanapek są kraje skandynawskie, a zwłaszcza Szwecja. Mniej
więcej od XVII w. wypiekano je w tych rejonach, przede wszystkim dla
zabezpieczenia ziaren przed szkodnikami. Suszone w wysokiej temperaturze pieczywo
chrupkie z ciemnej mąki było przydatne do spożycia znacznie dłużej i
właściwie nie traciło walorów odżywczych. Jego ogromną zaletą jest znacznie
niższa kaloryczność, dlatego pieczywo suche często jest stosowane przez
osoby dbające o linię.
Pieczywo chrupkie i jego zalety
Ze względu
na rosnące zainteresowanie tego rodzaju pieczywem powstało wiele jego odmian,
różniących się nie tylko kształtem i chrupkością, ale także zastosowanymi
składnikami. Dla osób znajdujących się na konkretnych dietach można znaleźć pieczywo
suche bez cukru, bezglutenowe albo z większym dodatkiem błonnika,
wspierającego pracę układu pokarmowego. Chrupiące kromki są lekkie i zajmują
niewiele miejsca, dlatego też należą do produktów chętnie zabieranych w podróż lub
do pracy – jako podstawa do kanapek czy drobna przekąska. Warto pamiętać o tym
rodzaju pieczywa przy układaniu menu lokalu gastronomicznego, może się ono
okazać chętnie wybieraną alternatywą dla tradycyjnych wypieków.
Pieczywo chrupkie
W
ostatnich latach pieczywo chrupkie, dzięki niskiej kaloryczności i łatwości
przechowywania, jest chętnie nabywane nie tylko przez indywidualnych klientów,
ale również lokale gastronomiczne.
Drobne
przekąski zbożowe są ważnym elementem w sklepach spożywczych oraz lokalach
gastronomicznych, zwłaszcza barach i pubach serwujących je jako dodatek do
niektórych napojów alkoholowych lub czekadełko przed właściwym posiłkiem.
Wafle
ryżowe to doskonały zamiennik tradycyjnego pieczywa dla osób na diecie czy dbających
o linię, ponieważ są lekkostrawne, niskokaloryczne i nie zawierają glutenu.
Zboża są
nie tylko bazą pieczywa i ciast, ale także głównym składnikiem wielu przekąsek
oraz potraw. Sucharki, grzanki oraz panierki doskonale podkreślają smak mięs,
warzyw oraz zup.