Batat z kolendrą i awokado
DANIE WEGETARIAŃSKIE
Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
0,20kg
Ziemniak słodki XL 6 kg0,07kg
Cebula ultra bag 1 kg0,02l
Aro olej rzepakowy 1 l0,10kg
Pomidor cherry 500 g0,05kg
Aro ciecierzyca 5 kg0,02kg
Aro słonecznik łuskany 2 kg0,05kg
Awokado kal.120,01kg
MC czosnek ząbki obrany 500 gKolendra cięta 250 g
Mikro liście groszku 50 g
sól
pieprz
papryka chilli w proszku
papryka wędzona
nasiona kolendry
liść laurowy
ziele angielskie
kumin
CZas na gotowanie
Krok 1
Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i namaczamy przez ok. 12 h, a później odcedzamy. Następnie ponownie zalewamy zimną wodą i gotujemy z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego do miękkości.
Krok 2
Na patelni z rozgrzanym olejem, podsmażamy pokrojoną w kostkę o grubości 2 na 2 cm. cebulę. Po kilku minutach dodajemy pokrojone w taką samą kostkę bataty i posiekany czosnek, przysmażamy całość przez ok. 6 min.
Krok 3
Nasiona kuminu i kolendry prażymy na suchej patelni, następnie rozgniatamy je na proszek w moździerzu i wraz z papryką wędzoną i chilli dodajemy do smażących się składników, po ok. 2 min. dodajemy ugotowaną ciecierzycę i całość mieszamy. Zalewamy niewielką ilością wody, doprawiamy i dusimy do momentu, aż batat będzie miękki.
Krok 4
Osobno prażymy na suchej patelni nasiona słonecznika, zdejmujemy nasiona, a na tę samą patelnię wrzucamy pomidorki, jak zaczną się rumienić i pękać zdejmujemy i przyprawiamy solą i pieprzem.
Krok 5
Batat podajemy z pomidorkami, prażonym słonecznikiem, plastrami świeżego awokado, posiekaną świeżą kolendrą i liśćmi groszku.