Transport żywności – co warto wiedzieć?
Transport żywności to nie tylko przewożenie towarów z punktu A do punktu B. A jeśli Ty prowadzisz sklep spożywczy lub planujesz jego otwarcie, musisz znać ten temat od A do Z! W branży spożywczej – gdzie liczy się świeżość i bezpieczeństwo produktów – transport jest jednym z głównych bohaterów. Poznaj jego najważniejsze zasady i dowiedz się, jak powinien być zorganizowany, aby wszystko przebiegało zgodnie z obowiązującym prawem i najwyższymi standardami.

Transport żywności – co mówią przepisy?
Jakie wymagania musi spełnić pojazd przewożący żywność?
Jakie dokumenty trzeba mieć, aby legalnie transportować żywność?
FAQ
Międzynarodowy transport żywności podlega dodatkowym przepisom, takim jak Umowa ATP (Umowa o międzynarodowych przewozach szybko psujących się artykułów żywnościowych i o specjalnych środkach transportu przeznaczonych do tych przewozów). Należy także zapoznać się z przepisami obowiązującymi w krajach, przez które będzie przejeżdżał pojazd z towarem.
Niedopełnienie wymagań może prowadzić do poważnych konsekwencji, zarówno dla przewoźników, jak i dla producentów żywności. Inspekcje sanitarne, weterynaryjne lub drogowe mogą nałożyć kary, a nawet wstrzymać transport lub zniszczyć towar, jeśli stwierdzą, że żywność stanowi zagrożenie dla zdrowia. Dodatkowo mogą wystąpić konsekwencje, takie jak grzywny, cofnięcie licencji transportowej czy utrata reputacji.
Aby pojazd do transportu żywności mógł zostać zatwierdzony przez sanepid, należy przygotować odpowiednią dokumentację (wniosek o zatwierdzenie środka transportu żywności, kopię dowodu rejestracyjnego, świadectwa potwierdzające sprawność i kalibrację urządzeń chłodniczych etc.) i złożyć ją w siedzibie stacji sanitarno-epidemiologicznej właściwej dla miejsca prowadzenia działalności. Po złożeniu wniosku inspektorzy sanepidu sprawdzają auto pod kątem obowiązujących wymagań i wydają decyzję o zatwierdzeniu lub odmowie zatwierdzenia pojazdu.