Tortille, pity

Tortille i pity

Pyszne potrawy z tortillą

Tortilla to dość duży, okrągły placek tradycyjnie przygotowywany z mąki kukurydzianej lub pszennej. Ten rodzaj pieczywa wymyślili Aztekowie, którzy kukurydzę uważali za świętą i życiodajną roślinę. Dziś tortilla jest podstawą kuchni meksykańskiej, a przygotowywane z jej dodatkiem potrawy, takie jak tacos, quesadilla czy enchiladas są rozpoznawane na całym świecie. Najlepsza tortilla to świeżo upieczony lub dobrze podgrzany placek – pod wpływem temperatury pieczywo staje się miękkie i łatwe do formowania wrapów – rolek wypełnionych mięsem lub serem, sosem i warzywami.

Pita – pieczywo z kieszonką

Najpopularniejszym rodzajem pieczywa na Bliskim Wschodzie jest pita – niewielkie, płaskie placki przygotowywane z mąki, wody i drożdży, dzięki którym podczas pieczenia ciasto puchnie, tworząc w środku naturalną kieszonkę. Do jej wnętrza nakładany jest farsz np. z cienkich pasków pieczonej baraniny i gęstego sosu. Poszarpana na kawałki pita jest używana także do nabierania sosów, dipów czy przyrządzanego z roślin strączkowych hummusu. Chętnie używana w daniach kuchni izraelskiej.

MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę
Odkryj marki MAKRO