Tortilla to dość duży, okrągły placek
tradycyjnie przygotowywany z mąki kukurydzianej lub pszennej. Ten rodzaj
pieczywa wymyślili Aztekowie, którzy kukurydzę uważali za świętą i życiodajną
roślinę. Dziś tortilla jest podstawą kuchni meksykańskiej, a
przygotowywane z jej dodatkiem potrawy, takie jak tacos, quesadilla czy
enchiladas są rozpoznawane na całym świecie. Najlepsza tortilla to
świeżo upieczony lub dobrze podgrzany placek – pod wpływem temperatury pieczywo
staje się miękkie i łatwe do formowania wrapów – rolek wypełnionych mięsem lub
serem, sosem i warzywami.
Pita – pieczywo z kieszonką
Najpopularniejszym
rodzajem pieczywa na Bliskim Wschodzie jest pita – niewielkie, płaskie
placki przygotowywane z mąki, wody i drożdży, dzięki którym podczas pieczenia
ciasto puchnie, tworząc w środku naturalną kieszonkę. Do jej wnętrza nakładany
jest farsz np. z cienkich pasków pieczonej baraniny i gęstego sosu. Poszarpana
na kawałki pita jest używana także do nabierania sosów, dipów czy przyrządzanego
z roślin strączkowych hummusu. Chętnie używana w daniach kuchni izraelskiej.
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę