Kakao i gorąca czekolada

Kakao

Kakao w produktach spożywczych

Kakao powstaje z ziaren kakaowca właściwego rosnącego w klimacie okołorównikowym. Po osuszeniu i obróbce (fermentacja, suszenie) otrzymuje się z nich masę, masło i proszek kakaowy szeroko wykorzystywane przede wszystkim w przemyśle spożywczym. Kakao w formie sypkiej jest częstym składnikiem tortów, wypieków oraz deserów (ciastka, lody). Nadaje również smak takim przekąskom jak budyń albo pudding. Jest również często używane jako dekoracja w formie wiórek, kulek oraz polewy. Po rozpuszczeniu w mleku z sypkiego kakao powstaje orzeźwiający napój mrożony lub gorąca czekolada.

Czekolada rozpuszczalna i w tabliczkach

Najpopularniejszym produktem powstałym z kakao jest czekolada sprzedawana pod wieloma postaciami. W zależności od ilości znajdującego się w niej masła i proszku kakaowego czekolady dzielone są na gorzkie, deserowe, mleczne i kolorowe. Istotnym produktem, będącym bazą słodyczy i napojów, jest czekolada rozpuszczalna. Z jej udziałem powstają m.in. fondue, wielosmakowe napoje oraz gorąca czekolada.
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę
Odkryj marki MAKRO