Makaron z warzywami w pesto bazyliowym

Czas60 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji2

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
1doniczka
Świeża bazylia MC (Pesto bazliowe)
50g
Orzeszki Pini MC (Pesto bazliowe)
150ml
Oliwa Extra Virgine (Pesto bazliowe)
2ząbki
Czosnek (Pesto bazliowe)
1szt.
Kurczak lub kura rosołowa (Wywar z kurczaka)
120g
Marchew (Wywar z kurczaka)
60g
Pietruszka (Wywar z kurczaka)
60g
Seler naciowy (Wywar z kurczaka)
1szt.
Cebula w łupinie (Wywar z kurczaka)
50g
Por – biała część (Wywar z kurczaka)
3szt.
Liść laurowy (Wywar z kurczaka)
6ziarenek
Ziele angielskie (Wywar z kurczaka)
4g
Pieprz w ziarenkach (Wywar z kurczaka)
Sól do smaku (Wywar z kurczaka)
25g
Marchew półplasterki (Gotowe danie)
20g
Pietruszka półplasterki (Gotowe danie) 
20g
Seler naciowy plasterki (Gotowe danie)
20g
Cebula w kostkę (Gotowe danie)
20g
Cukinia romby (Gotowe danie)
20g
Starty parmezan (Gotowe danie)
850g
Wywar z kurczaka zagrodowego (Gotowe danie)
80g
Pesto bazyliowe (Gotowe danie)
40g
Masło (Gotowe danie)
20g
Orzeszki ziemne (Gotowe danie)

CZas na gotowanie

Pesto bazyliowe:
Krok 1
Orzeszki uprażyć na suchej na patelni – wystudzić.
Krok 2
Zalać oliwą uprażone orzeszki, same liście z bazylii i czosnek.
Krok 3
Całość zmiksować.
Wywar z kurczaka:
Krok 1
Kurczaka ponacinaj pod udami i skrzydełkami, aby szybciej wyciągnąć z niego smak.
Krok 2
Zalej wodą 1 cm ponad mięso.
Krok 3
Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień na minimum - dokładnie zszumuj.
Krok 4
Cebulę rozkrój na pół i dobrze opal. Dodaj do wywaru. Gotuj tak ok. 2h.
Krok 5
Regularnie zbieraj z wywaru szumowiny.
Krok 6
Po 2 h dodaj pozostałe warzywa i przyprawy zszumuj i gotuj kolejną godzinę.
Krok 7
Dopraw do smaku solą.
Gotowe danie:
Krok 1
Rozgrzej lekko olej i wrzuć orzeszki.
Krok 2
Po 2 minutach dodaj marchew, pietruszkę i cebulę.
Krok 3
Po kolejnych 2 minutach dodaj cukinię i seler.
Krok 4
Wywar przelej do garnka i lekko podgrzej.
Krok 5
Następnie dodaj makaron i zalej ciepłym wywarem - gotuj pod przykryciem mieszając co 2 minuty.
Krok 6
Gdy makaron będzie jeszcze lekko twardy zdejmij przykrywkę i odparuj nadmiar wywaru.
Krok 7
Na małym gazie dodaj pesto i całość podgrzewaj kolejne 30 sekund.
Krok 8
W ostatniej fazie wkręć masło, dopraw solą i pieprzem.
Krok 9
Danie podawaj obsypane parmezanem.