Makaron z warzywami w pesto bazyliowym
Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
1doniczka
Świeża bazylia MC (Pesto bazliowe)50g
Orzeszki Pini MC (Pesto bazliowe)150ml
Oliwa Extra Virgine (Pesto bazliowe)2ząbki
Czosnek (Pesto bazliowe)1szt.
Kurczak lub kura rosołowa (Wywar z kurczaka)120g
Marchew (Wywar z kurczaka)60g
Pietruszka (Wywar z kurczaka)60g
Seler naciowy (Wywar z kurczaka)1szt.
Cebula w łupinie (Wywar z kurczaka)50g
Por – biała część (Wywar z kurczaka)3szt.
Liść laurowy (Wywar z kurczaka)6ziarenek
Ziele angielskie (Wywar z kurczaka)4g
Pieprz w ziarenkach (Wywar z kurczaka)Sól do smaku (Wywar z kurczaka)
25g
Marchew półplasterki (Gotowe danie)20g
Pietruszka półplasterki (Gotowe danie) 20g
Seler naciowy plasterki (Gotowe danie)20g
Cebula w kostkę (Gotowe danie)20g
Cukinia romby (Gotowe danie)20g
Starty parmezan (Gotowe danie)850g
Wywar z kurczaka zagrodowego (Gotowe danie)80g
Pesto bazyliowe (Gotowe danie)40g
Masło (Gotowe danie)20g
Orzeszki ziemne (Gotowe danie)CZas na gotowanie
Pesto bazyliowe:
Krok 1
Orzeszki uprażyć na suchej na patelni – wystudzić.
Krok 2
Zalać oliwą uprażone orzeszki, same liście z bazylii i czosnek.
Krok 3
Całość zmiksować.
Wywar z kurczaka:
Krok 1
Kurczaka ponacinaj pod udami i skrzydełkami, aby szybciej wyciągnąć z niego smak.
Krok 2
Zalej wodą 1 cm ponad mięso.
Krok 3
Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień na minimum - dokładnie zszumuj.
Krok 4
Cebulę rozkrój na pół i dobrze opal. Dodaj do wywaru. Gotuj tak ok. 2h.
Krok 5
Regularnie zbieraj z wywaru szumowiny.
Krok 6
Po 2 h dodaj pozostałe warzywa i przyprawy zszumuj i gotuj kolejną godzinę.
Krok 7
Dopraw do smaku solą.
Gotowe danie:
Krok 1
Rozgrzej lekko olej i wrzuć orzeszki.
Krok 2
Po 2 minutach dodaj marchew, pietruszkę i cebulę.
Krok 3
Po kolejnych 2 minutach dodaj cukinię i seler.
Krok 4
Wywar przelej do garnka i lekko podgrzej.
Krok 5
Następnie dodaj makaron i zalej ciepłym wywarem - gotuj pod przykryciem mieszając co 2 minuty.
Krok 6
Gdy makaron będzie jeszcze lekko twardy zdejmij przykrywkę i odparuj nadmiar wywaru.
Krok 7
Na małym gazie dodaj pesto i całość podgrzewaj kolejne 30 sekund.
Krok 8
W ostatniej fazie wkręć masło, dopraw solą i pieprzem.
Krok 9
Danie podawaj obsypane parmezanem.