Tonik

Napój tonik z limonką i lodem

Tonik napój – właściwości

Tonik jest bezalkoholowym napojem gazowanym bazującym przede wszystkim na wodzie sodowej oraz sokach owocowych. Swój bardzo charakterystyczny gorzki smak zawdzięcza chininie – organicznemu związkowi znajdującemu się w korze drzewa chinowego rosnącego w Ameryce Południowej. Tonik wprowadzono do sprzedaży w połowie XIX w. i od tego czasu szybko zyskał popularność niemal na wszystkich kontynentach. Obecnie napój tonik ma zróżnicowane smaki, wśród których do najchętniej kupowanych należą cytrynowy oraz pomarańczowy.

Napój tonik w gastronomii

Dość duża różnorodność smakowa pozwala wykorzystywać tonik do wielu orzeźwiających koktajli i drinków alkoholowych. Z powodzeniem jest łączony z sokami, miksowanymi owocami, cydrem, a ostatnio także z intensywnym w smaku espresso. W kuchni klasyczny napój tonik może być składnikiem marynaty do kurczaka, któremu wraz z odrobiną ginu oraz aromatycznych przypraw (bazylia, czosnek, cebula) nadają niepowtarzalny smak i chrupkość.

MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę
Odkryj marki MAKRO