Artykuły sypkie

Mąki, kasze, budynie czy cukier – produkty sypkie pełnią niezwykle ważną funkcję w przygotowywaniu żywności.

Przechowywanie artykułów sypkich

Jedną z najważniejszych gałęzi wyrobów spożywczych są artykuły sypkie. W tej kategorii mieści się mnóstwo produktów o różnym stopniu rozdrobnienia, składzie i przeznaczeniu. Niemal wszystkie mają długi termin przydatności do spożycia, jednak należy je przechowywać szczelnie zamknięte i w suchym miejscu, ponieważ nadmiar wilgoci może prowadzić do pojawienia się grudek bądź niebezpiecznej dla zdrowia pleśni.

Najważniejsze artykuły sypkie

Największą grupą produktów sypkich są kasze, ryże i makarony, ponieważ mają one wiele odmian i często są dostępne w różnych mieszankach. Wśród tych artykułów jest również miejsce na groch, fasolę, soczewicę oraz wszystkie płatki śniadaniowe. Produkty sypkie to także mąka, cukier, sól i przyprawy, będące ważnym składnikiem podczas przygotowywania wszelkich potraw.

Artykuły sypkie w proszku, takie jak budynie, kisiele, galaretki czy sosy będące półproduktami, wymagają zalania wodą lub mlekiem, by zamienić się w pożywne danie. Do tej grupy produktów zalicza się także ciasta w proszku oraz dodatki ułatwiające przygotowanie wypieków.

Mąki

Mąka jest podstawowym składnikiem większości potraw i wypieków, dlatego jest obecna we wszystkich kuchniach świata.
Dowiedz się więcej

Makarony, kasze, ryże, inne

Makarony, kasze i ryże to produkty sypkie o bardzo szerokim zastosowaniu. Z tego powodu są istotnym składnikiem większości potraw.
Dowiedz się więcej
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę
Odkryj marki MAKRO