Ratatouille z sosem pomidorowo-cytrynowym i parmezanem
DANIE WEGETARIAŃSKIE
Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
0,20kg
Bakłażan0,10kg
Cebula ultra bag0,01kg
Czosnek0,10kg
Aro warzywa na patelnie0,15kg
MC pulpa pomidorowa0,02kg
MC grana padano0,01kg
MC bazylia świeża0,01l
Aro olej rzepakowy0,01kg
Tymianek0,01kg
Cytryna0,10kg
Ryż aroSól
Pieprz
CZas na gotowanie
Krok 1
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni.
Krok 2
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem przez 2-3 min. Następnie dodajemy "warzywa na patelnię", przyprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy pod przykryciem przez ok. 5 min.
Krok 3
Dodajemy pulpę pomidorową oraz posiekaną bazylię i gotujemy kolejne 10 min. Do gotującego się sosu dodajemy startą skórkę i sok z 1/2 cytryny oraz tymianek.
Krok 4
Bakłażana kroimy w grube plastry i układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 10-15 min.
Krok 5
Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją załączoną na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy.
Krok 6
Upieczonego bakłażana łączymy z sosem oraz warzywami i posypujemy grubo startym parmezanem. Całość podajemy z ugotowanym ryżem.