Ratatouille z sosem pomidorowo-cytrynowym i parmezanem

DANIE WEGETARIAŃSKIE

Czas60 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji1

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
0,20kg
Bakłażan
0,10kg
Cebula ultra bag
0,01kg
Czosnek
0,10kg
Aro warzywa na patelnie
0,15kg
MC pulpa pomidorowa
0,02kg
MC grana padano
0,01kg
MC bazylia świeża
0,01l
Aro olej rzepakowy
0,01kg
Tymianek
0,01kg
Cytryna
0,10kg
Ryż aro
Sól
Pieprz

CZas na gotowanie

Krok 1
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni.
Krok 2
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem przez 2-3 min. Następnie dodajemy "warzywa na patelnię", przyprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy pod przykryciem przez ok. 5 min.
Krok 3
Dodajemy pulpę pomidorową oraz posiekaną bazylię i gotujemy kolejne 10 min. Do gotującego się sosu dodajemy startą skórkę i sok z 1/2 cytryny oraz tymianek.
Krok 4
Bakłażana kroimy w grube plastry i układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 10-15 min.
Krok 5
Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją załączoną na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy.
Krok 6
Upieczonego bakłażana łączymy z sosem oraz warzywami i posypujemy grubo startym parmezanem. Całość podajemy z ugotowanym ryżem.