Ryby słodkowodne dzikie całe

Zalety mięsa z ryb słodkowodnych

Małe i duże ryby słodkowodne stanowią ponad 40% wszystkich ryb żyjących w polskich wodach. Zarówno te pochodzące z rzek i jezior, jak i hodowane w sztucznych stawach są źródłem wielu ważnych dla zdrowia witamin, minerałów oraz pełnowartościowego białka. Ryby słodkowodne wyróżniają się lekkostrawnym i chudym mięsem, które jest zalecane przede wszystkim małym dzieciom, kobietom w ciąży oraz osobom walczącym z nadwagą.

Ryby słodkowodne całe i patroszone

Najmniejsze ryby słodkowodne, zwłaszcza wielkości palca, zazwyczaj są dostępne w sprzedaży całe i przeznaczone do smażenia na głębokim tłuszczu bez wcześniejszego patroszenia. Świetnym przykładem jest stynka spożywana w całości po wcześniejszej obróbce termicznej. Z kolei duże ryby słodkowodne wymagają wcześniejszego podzielenia na filety oraz ewentualnego zeskrobania łusek.
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę
Odkryj marki MAKRO