Małe i duże ryby słodkowodne stanowią ponad 40% wszystkich ryb żyjących w polskich wodach. Zarówno te pochodzące z rzek i jezior, jak i hodowane w sztucznych stawach są źródłem wielu ważnych dla zdrowia witamin, minerałów oraz pełnowartościowego białka. Ryby słodkowodne wyróżniają się lekkostrawnym i chudym mięsem, które jest zalecane przede wszystkim małym dzieciom, kobietom w ciąży oraz osobom walczącym z nadwagą.
Ryby słodkowodne całe i patroszone
Najmniejsze ryby słodkowodne, zwłaszcza wielkości palca, zazwyczaj są dostępne w sprzedaży całe i przeznaczone do smażenia na głębokim tłuszczu bez wcześniejszego patroszenia. Świetnym przykładem jest stynka spożywana w całości po wcześniejszej obróbce termicznej. Z kolei duże ryby słodkowodne wymagają wcześniejszego podzielenia na filety oraz ewentualnego zeskrobania łusek.
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę