Pieczywo z dłuższym terminem

Chleb długoterminowy – rodzaje, przechowywanie

Pieczywo długoterminowe dzieli się na wiele rodzajów pod względem składu (zwłaszcza mąki), sposobu przechowywania oraz przeznaczenia. Do najpopularniejszych wypieków tego typu należą chleby tostowe, podzielone na kromki o takiej grubości, by szybko można było przygotować z nich grzanki lub sandwicze. Osobną grupę stanowi pieczywo długoterminowe przeznaczone do przygotowania dań typu fast food, jak hot dogi, burgery, tortille czy kebab. Zazwyczaj większość z nich wymaga krótkiej obróbki termicznej przed spożyciem, dzięki czemu szybko odzyskuje właściwą miękkość, elastyczność oraz odpowiedni smak.

Chleb wojskowy długoterminowy

Pieczywo długoterminowe świetnie się sprawdza w różnych warunkach, jak wycieczki, biwak, wędrówki górskie etc. Odpowiednio zapakowane może być przechowywane w temperaturze pokojowej przez wiele miesięcy. Nawet dwuletnim terminem przydatności do spożycia wyróżnia się chleb wojskowy długoterminowy pakowany w atmosferze ochronnej w podwójną grubą folię, dzięki której zachowuje świeżość i walory smakowe przez wiele miesięcy.
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę
Odkryj marki MAKRO