Mięsne

Przetwory mięsne – skład i rodzaje

Od początku XIX wieku konserwy mięsne produkowane są na szeroką skalę, a swoją popularność zawdzięczają wydłużonemu okresowi przydatności do spożycia oraz odporności na różnice temperatury, wynikającą ze szczelności opakowania. Brak dostępu do powietrza i zanieczyszczeń oraz łatwość przechowywania sprawiły, że przetwory z mięsa są nie tylko świetnym prowiantem dla żołnierzy czy turystów, ale także doskonale sprawdzają się w lokalach gastronomicznych i domowej kuchni.

Zastosowanie konserw mięsnych

Przetwory mięsne to nie tylko mielone mięso z przyprawami używane jako składnik kanapek. Zalicza się do nich także m.in. smalec ze skwarkami, szynkę konserwową, kiełbasę słoikową i galarety. Dobre konserwy mięsne znajdujące się w słoikach i puszkach nie zawierają chemicznych środków konserwujących, jak azotan sodu lub potasu, lecz charakteryzują się wyższą ceną i nieco krótszym okresem przydatności do spożycia. Każda konserwa mięsna w słoiku lub puszce po otwarciu opakowania powinna być przechowywana w warunkach chłodniczych.

MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę
Odkryj marki MAKRO