Pikle to mieszanka zamarynowanych różnorodnych warzyw, takich jak ogórki, marchew, cebula, dynia czy pomidory. Choć warzywa różnią się pod względem smaku i budowy, pod wpływem zalewy nabierają charakteru i odpowiedniej chrupkości. Za szczególny smak pikli odpowiada ocet, będący najważniejszym składnikiem marynaty. To właśnie on, wraz z dodatkiem przypraw oraz gorącej wody, skutecznie oczyszcza składniki z wszelkich drobnoustrojów, dzięki czemu są produktem długoterminowym, podobnie jak przetwory lub konserwy.
Do czego warto wykorzystać pikle?
Pikle zazwyczaj wyróżniają się ostrym, octowym smakiem, podkreślanym dodatkowo takimi przyprawami, jak liście laurowe, ziele angielskie oraz gorczyca. Duże znaczenie w przygotowaniu marynat ma także cukier albo jego zamienniki, pogłębiające kwasowość warzyw. Dobrze zamarynowane pikle nie tracą koloru, są chrupkie i wyraziste w smaku, przez co, podobnie jak inne konserwy warzywne, stanowią świetny dodatek do potraw i drobnych przekąsek.
Owocowe
Owoce w
puszcze, ze względu na całoroczną dostępność, świetnie sprawdzają się zarówno w
gospodarstwie domowym, jak i lokalach gastronomicznych. Zimą i jesienią
doskonale smakują ananas w puszce czy pulpa z mango.
Dostępne
przez cały rok warzywa konserwowe nie tylko nadają potrawom odpowiedni smak,
ale także mogą dostarczać organizmowi wiele cennych witamin i minerałów.