Curry z kurczaka z ciecierzycą i kaszą jaglaną

Czas60 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji1

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
0,30kg
Uda kurczaka
0,10kg
Cebula ultra bag
0,01kg
Czosnek
0,10kg
Ciecierzyca
0,10kg
Śmietanka 18% UHT
0,01kg
Aro przyprawa 3 kg curry
0,10l
Mleko kokosowe
0,01l
Aro olej rzepakowy
0,01kg
Pietruszka natka
0,10kg
Pietruszka natka
0,10kg
Pulpa pomidorowa
Sól
Pieprz
Papryka wędzona

CZas na gotowanie

Krok 1
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni.
Krok 2
Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją załączoną na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy.
Krok 3
Cebulę oraz czosnek drobno siekamy i smażymy w rondelku pod przykryciem przez ok. 5 min.
Krok 4
Dodajemy pulpę pomidorową oraz ciecierzycę i gotujemy przez kolejne 15 min. na małym ogniu.  
Krok 5
Śmietankę i mleko kokosowe łączymy razem i dodajemy do gotującego się sosu. Przyprawiamy solą i pieprzem i kontynuujemy gotowanie przez kolejne 5 min. 
Krok 6
Gdy kurczak jest upieczony wkładamy go do gotującego się sosu. Całość serwujemy z posiekaną natką pietruszki i kaszą jaglaną.