Krem z topinamburu z oliwą truflową i chipsami z fioletowego ziemniaka

Czas60 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji10

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
1kg
Topinamburu
200g
Ziemniaków
200g
Fioletowych ziemniaków
200g
Białej cebuli
100g
Masła
100ml
Śmietany 36%
1l
Bulionu warzywnego
250ml
Oleju uniwersalnego
50ml
Oliwy truflowej
10g
Soli
10g
Białego pieprzu
10ml
Śmietany 18%
Jadalne kwiaty do dekoracji

CZas na gotowanie

Krok 1
Obrany topinambur i ziemniaki pokroić w kostkę średniej wielkości. Cebulę pociąć w piórka.
Krok 2
W garnku rozpuścić masło, wrzucić pokrojone warzywa i lekko przesmażyć. Całość zalać bulionem i śmietaną 36%. Gotować na wolnym ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie, a następnie zmiksować wszystko na gładki krem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 3
Na rozgrzany olej wrzucić cienkie plastry fioletowego ziemniaka. Smażyć aż się zarumienią po brzegach. Odłożyć na papierowy ręcznik.
Krok 4
Porcję kremu skropić po wierzchu oliwą truflową i ozdobić kleksem śmietany 18% oraz kwiatami jadalnymi. Podawać z chipsami z fioletowego ziemniaka oprószonymi solą.