Krem z topinamburu z oliwą truflową i chipsami z fioletowego ziemniaka
Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
1kg
Topinamburu200g
Ziemniaków200g
Fioletowych ziemniaków200g
Białej cebuli100g
Masła100ml
Śmietany 36%1l
Bulionu warzywnego250ml
Oleju uniwersalnego50ml
Oliwy truflowej10g
Soli10g
Białego pieprzu10ml
Śmietany 18%Jadalne kwiaty do dekoracji
CZas na gotowanie
Krok 1
Obrany topinambur i ziemniaki pokroić w kostkę średniej wielkości. Cebulę pociąć w piórka.
Krok 2
W garnku rozpuścić masło, wrzucić pokrojone warzywa i lekko przesmażyć. Całość zalać bulionem i śmietaną 36%. Gotować na wolnym ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie, a następnie zmiksować wszystko na gładki krem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 3
Na rozgrzany olej wrzucić cienkie plastry fioletowego ziemniaka. Smażyć aż się zarumienią po brzegach. Odłożyć na papierowy ręcznik.
Krok 4
Porcję kremu skropić po wierzchu oliwą truflową i ozdobić kleksem śmietany 18% oraz kwiatami jadalnymi. Podawać z chipsami z fioletowego ziemniaka oprószonymi solą.