Drożdże

Drożdże spożywcze w gastronomii

Drożdże to jednokomórkowe mikroorganizmy zaliczane do królestwa grzybów i charakteryzujące się zdolnością rozmnażania poprzez pączkowanie. Połączone z ciepłym płynem (mleko, woda), mąką oraz odrobiną cukru inicjują proces fermentacji, w wyniku czego powstają liczne pęcherzyki powietrza prowadzące do nawet kilkukrotnego zwiększenia objętości ciasta. Drożdże spożywcze instant wystarczy trzymać w suchym, ciemnym miejscu, natomiast drożdże świeże muszą być przechowywane w warunkach chłodniczych.

Drożdże piekarnicze – zastosowanie

Zarówno w domowej kuchni, jak i profesjonalnych piekarniach do przygotowania wielu wypieków używane są drożdże piekarnicze świeże lub suszone. Drożdże w formie instant (w proszku lub drobnych granulkach) mają szersze zastosowanie, ponieważ nadają się niemal do wszystkich rodzajów ciast, nie wymagają przygotowania rozczynu i przechowywania w lodówce, mają także znacznie dłuższy termin przydatności do spożycia niż ich świeże odpowiedniki.
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę
Odkryj marki MAKRO