Drożdże to jednokomórkowe mikroorganizmy zaliczane do królestwa grzybów i charakteryzujące się zdolnością rozmnażania poprzez pączkowanie. Połączone z ciepłym płynem (mleko, woda), mąką oraz odrobiną cukru inicjują proces fermentacji, w wyniku czego powstają liczne pęcherzyki powietrza prowadzące do nawet kilkukrotnego zwiększenia objętości ciasta. Drożdże spożywcze instant wystarczy trzymać w suchym, ciemnym miejscu, natomiast drożdże świeże muszą być przechowywane w warunkach chłodniczych.
Drożdże piekarnicze – zastosowanie
Zarówno w domowej kuchni, jak i profesjonalnych piekarniach do przygotowania wielu wypieków używane są drożdże piekarnicze świeże lub suszone. Drożdże w formie instant (w proszku lub drobnych granulkach) mają szersze zastosowanie, ponieważ nadają się niemal do wszystkich rodzajów ciast, nie wymagają przygotowania rozczynu i przechowywania w lodówce, mają także znacznie dłuższy termin przydatności do spożycia niż ich świeże odpowiedniki.
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę