Suszone grzyby: borowiki i podgrzybki

Suszone grzyby

Jakie grzyby warto suszyć?

Do suszenia szczególnie sprawdzą się podgrzybki, borowiki i koźlarze. Wszystkie mają suche i twarde kapelusze z dużą ilością miąższu. Ze względu na strukturę proces suszenia przebiega prawidłowo. Grzyby suszone nie tracą wartości odżywczych i można przygotować z nich wiele dań. 
 

Grzyby suszone – do czego wykorzystać?

Suszone grzyby można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Do najpopularniejszych dań należą zupa grzybowa, kapusta z grzybami i fasolką oraz pierogi z grzybami. Potrawy serwowane są w szczególności w Wigilię. Smak i aromat suszonych grzybów nie ma sobie równych, dlatego warto przez cały rok przyrządzać dania z tym składnikiem. Dobrym pomysłem na obiad są polędwiczki z suszonymi grzybami, zupa cebulowa z grzybami i różnego rodzaju pasztety. Na co dzień można również przygotowywać gołąbki z mięsem i grzybami, krokiety czy żeberka w kiszonej kapuście z suszonymi grzybami.
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę
Odkryj marki MAKRO