Sylwestrowe ptysie z waniliową masą twarogową
Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
125g
Masło (Ciasto)200g
Mąka pszenna (Ciasto)200ml
Wody (Ciasto)4szt.
Jajka (Ciasto)1szt.
Laska wanilii (Nadzienie twarogowe z wanilią)30g
Cukier waniliowy (Nadzienie twarogowe z wanilią)50g
Cukier puder (Nadzienie twarogowe z wanilią)250g
Chudy twaróg (Nadzienie twarogowe z wanilią)250g
Serek mascarpone (Nadzienie twarogowe z wanilią)100ml
Śmietanki 36% (Nadzienie twarogowe z wanilią)300g
Ciemna czekolada (Dodatkowo)1opak.
Złote perełki z cukru dekoracyjnego (Dodatkowo)CZas na gotowanie
Krok 1
W garnku zagotować wodę z masłem. Na gotującą się wodę wsypać mąkę, szybko mieszając rózgą, tak aby całość się nie przypaliła. Mieszać ciasto aż będzie błyszczące i zacznie odstawać od ścianek garnka. Pozostawić do ostygnięcia.
Krok 2
Dodawać stopniowo i powoli jajka i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z końcówką do szprycowania w kształcie gwiazdki.
Krok 3
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać porcje ciasta, zachowując odstępy. Piec w temperaturze 200°C przez 25-30 minut.
Krok 4
Po upieczeniu wystudzić, zamoczyć w rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekoladzie, obsypać cukrowymi perełkami, ponownie wystudzić i poprzekrawać wzdłuż.
Krok 5
W misce zmiksować na gładko cukier, cukier waniliowy, wyskrobany środek laski wanilii, twaróg i śmietanę, na końcu dodać powoli mascarpone. Tak przygotowaną masę nakładać do dolnych połówek ptysiów i przykrywać ozdobnymi górnymi.