Pikle

Klasyczne pikle – skład i zastosowanie

Zazwyczaj pikle to mieszanka warzywna (zielone pomidory, ogórki, marchew, dynia, cebula) zalana ostrą marynatą, a następnie hermetycznie zamknięta w słoiku i poddana procesowi pasteryzacji. Za klasyczne pikle w niektórych regionach Polski uważa się również młode ogórki o niewielkich rozmiarach lub ich mocno dojrzałe odpowiedniki, które po obraniu, wydrążeniu nasion, pokrojeniu na mniejsze kawałki trafiają do zalewy i są przechowywane w słoikach. Pikle wielowarzywne są także dostępne w formie gotowych koreczków stanowiących świetną pikantną przekąskę na przyjęciach.

Pikle z cukinii i ogórków

Kwaskowate pikle z ogórków są świetnym dodatkiem do pieczonych i duszonych mięs, wielu sałatek warzywnych oraz past kanapkowych, nadają potrawom ostro-kwaskowatego smaku. Podobne zastosowanie mają pikle z cukinii, pokrojonej w długie paski, a dodanie w trakcie przygotowania czosnku lub chili zmienia smak tych łagodnych warzyw na zaskakująco pikantny i wyrazisty.

MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę
Odkryj marki MAKRO