Mięso i drób mrożony

Mięso mrożone

Dlaczego warto mrozić mięso?

Wędzenie, suszenie, konserwowanie – to tylko niektóre sposoby na zachowanie świeżości produktów spożywczych. Podczas tych procesów mięso zmienia swój smak, stając się najczęściej wędliną idealną na kanapki czy jako przekąski. Mrożenie jest jedynym sposobem na zachowanie pierwotnego smaku i konsystencji surowego mięsa. Aby mrożone mięso nie straciło na swojej wartości, zanim trafi do zamrażarki, powinno zostać podzielone, wytarte do sucha i szczelnie zapakowane do pojemników lub worków.

Mięso mrożone – do czego wykorzystać?

Najdłuższą świeżość zachowa surowe mięso zamrożone tuż po zakupie. Po wyjęciu z ujemnej temperatury należy je poddać powolnemu procesowi rozmrażania (np. przełożyć do lodówki), dzięki czemu zachowa sprężystą strukturę i soczystość. Mrożone mięso nie powinno być rozmrażane w ciepłej wodzie lub temperaturze pokojowej, bo przyśpiesza to rozwój bakterii. Właściwie zapakowane mięso mrożone może być przechowywane w warunkach chłodniczych do 8–12 miesięcy.

Drób mrożony

Drób

Mrożone kurczaki, kaczki czy indyki mają dużo dłuższą datę przydatności do spożycia niż świeże mięso, dlatego często są wykorzystywane przede wszystkim w lokalach gastronomicznych.

Dowiedz się więcej
Wołowina mrożona

Wołowina

Świeża i mrożona wołowina to mięso o wszechstronnym zastosowaniu w wielu kuchniach świata. Ze względu na duże wartości odżywcze i unikalny smak warto zastąpić wołowiną bardziej ciężkostrawne mięsa.
Dowiedz się więcej
Burgery i kebaby mrożone

Burgery, kebaby

Zarówno mięso kebab, jak i burgery są składnikiem potraw z grupy fast food popularnych w lokalach gastronomicznych specjalizujących się w kuchni tureckiej oraz amerykańskiej.
Dowiedz się więcej
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę
Odkryj marki MAKRO