Wędzenie, suszenie,
konserwowanie – to tylko niektóre sposoby na zachowanie świeżości produktów
spożywczych. Podczas tych procesów mięso zmienia swój smak, stając się
najczęściej wędliną idealną na kanapki czy jako przekąski. Mrożenie jest
jedynym sposobem na zachowanie pierwotnego smaku i konsystencji surowego mięsa.
Aby mrożone mięso nie straciło na swojej wartości, zanim trafi do
zamrażarki, powinno zostać podzielone, wytarte do sucha i szczelnie zapakowane
do pojemników lub worków.
Mięso mrożone – do czego wykorzystać?
Najdłuższą
świeżość zachowa surowe mięso zamrożone tuż po zakupie. Po wyjęciu z ujemnej
temperatury należy je poddać powolnemu procesowi rozmrażania (np. przełożyć do
lodówki), dzięki czemu zachowa sprężystą strukturę i soczystość. Mrożone mięso
nie powinno być rozmrażane w ciepłej wodzie lub temperaturze pokojowej, bo
przyśpiesza to rozwój bakterii. Właściwie zapakowane mięso mrożone może
być przechowywane w warunkach chłodniczych do 8–12 miesięcy.
Drób
Mrożone
kurczaki, kaczki czy indyki mają dużo dłuższą datę przydatności do spożycia niż
świeże mięso, dlatego często są wykorzystywane przede wszystkim w lokalach
gastronomicznych.
Świeża i
mrożona wołowina to mięso o wszechstronnym zastosowaniu w wielu kuchniach
świata. Ze względu na duże wartości odżywcze i unikalny smak warto zastąpić
wołowiną bardziej ciężkostrawne mięsa.
Zarówno
mięso kebab, jak i burgery są składnikiem potraw z grupy fast food popularnych
w lokalach gastronomicznych specjalizujących się w kuchni tureckiej oraz
amerykańskiej.