Ciasto francuskie

Ciasto francuskie w kuchniach świata

Wśród wielu rodzajów wypieków ciasto francuskie wyróżnia się charakterystyczną warstwową strukturą przypominającą nałożone na siebie cienkie listki. Jest ona wynikiem połączenia dwóch rodzajów ciast – maślanego i podstawowego, które kilkukrotnie składane, rozwałkowywane i schładzane powodują zestalanie się tłuszczu. Gotowe ciasto francuskie powinno być jasnożółte, dość tłuste oraz bardzo elastyczne. Po upieczeniu w wysokiej temperaturze szybko wyrasta, rozwarstwia się i nabiera chrupkości. Ze względu na brak cukru w składzie doskonale pasuje zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dań.

Dania z ciasta francuskiego

Wyjątkowa budowa i łagodny smak sprawiają, że ciasto francuskie jest bazą wielu wypieków, potraw oraz przekąsek. Służy ono do wyrobu tortów, ciastek, kieszonek z nadzieniem, stanowi także bazę kremówek czy ciast z bitą śmietaną. Jednym z najbardziej znanych przysmaków są chrupiące paluchy z dodatkiem sera lub aromatycznych przypraw. Za najpopularniejsze dania z ciasta francuskiego uważa się wytrawne zapiekanki, mięsno-warzywne rolady oraz chrupiące paszteciki.
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę
Odkryj marki MAKRO