Pierogi z karpiem w sosie lekko piernikowym
Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
250g
Mąka pszenna ARO (Ciasto)130g
Woda lekko ciepła (Ciasto)5g
Sól (Ciasto)10ml
Olej (Ciasto)1szt.
Żółtko (Ciasto)150g
Karp- bez ości i skóry (Farsz)10g
Sok z cytryny (Farsz)50g
Por- białe części (Farsz)2g
Kurkuma (Farsz)10g
Imbir świeży (Farsz)Sól i pieprz do smaku (Farsz)
100g
Marchewki z rosołu (Sos)200g
Wywar rybny (Sos)10ml
Ocet jabłkowy (Sos)50g
Masło (Sos)Przyprawa do piernika – do smaku (Sos)
Sól – do smaku (Sos)
40g
Skórka pomarańczowa (Sos)2szt.
Mandarynka (Sos)CZas na gotowanie
Wykonanie:
Krok 1
Mieszamy suche składniki, a następnie dodajemy wodę, olej i żółtko.
Krok 2
Wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy.
Krok 3
Gotowe ciasto foliujemy i odkładamy na pół godziny.
Krok 4
Karpia bez ości i skóry pokroić w drobną kostkę.
Krok 5
Białą część pora rozkroić na 4 części w poprzek, a następnie w cienkie paseczki.
Krok 6
Imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce dbając szczególnie o sok (włosy odrzucamy).
Krok 7
Wyżej wymienione składniki połączyć, dodać sok z cytryny i kurkumę.
Krok 8
Oprawić solą i pieprzem – dokładnie wymieszać.
Krok 9
Marchewki podgrzać w wywarze.
Krok 10
Gdy całość się zagrzeje dodajemy przyprawę do piernika i miksujemy.
Krok 11
Następnie dodajemy etapami masło (cały czas mieszając) i doprawiamy octem oraz solą.
Złożenie:
Krok 1
Ciasto pierogowe rozwałkować i wyciąć kółka o średnicy ok. 6-7cm.
Krok 2
Na środek wyciętych kółek położyć porcję farszu, a krawędzie ciasta skleić ulubionym wzorem.
Krok 3
Pierogi wrzucamy na gotującą lekko osoloną wodę i gotujemy przez 2 minuty od wypłynięcia.
Krok 4
Podajemy z dodatkiem podgrzanego sosu.