Pierogi z karpiem w sosie lekko piernikowym

Czas60 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji1

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
250g
Mąka pszenna ARO (Ciasto)
130g
Woda lekko ciepła (Ciasto)
5g
Sól (Ciasto)
10ml
Olej (Ciasto)
1szt.
Żółtko (Ciasto)
150g
Karp- bez ości i skóry (Farsz)
10g
Sok z cytryny (Farsz)
50g
Por- białe części (Farsz)
2g
Kurkuma (Farsz)
10g
Imbir świeży (Farsz)
Sól i pieprz do smaku (Farsz)
100g
Marchewki z rosołu (Sos)
200g
Wywar rybny (Sos)
10ml
Ocet jabłkowy (Sos)
50g
Masło (Sos)
Przyprawa do piernika – do smaku (Sos)
Sól – do smaku (Sos)
40g
Skórka pomarańczowa (Sos)
2szt.
Mandarynka (Sos)

CZas na gotowanie

Wykonanie:
Krok 1
Mieszamy suche składniki, a następnie dodajemy wodę, olej i żółtko.
Krok 2
Wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy.
Krok 3
Gotowe ciasto foliujemy i odkładamy na pół godziny.
Krok 4
Karpia bez ości i skóry pokroić w drobną kostkę.
Krok 5
Białą część pora rozkroić na 4 części w poprzek, a następnie w cienkie paseczki.
Krok 6
Imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce dbając szczególnie o sok (włosy odrzucamy).
Krok 7
Wyżej wymienione składniki połączyć, dodać sok z cytryny i kurkumę.
Krok 8
Oprawić solą i pieprzem – dokładnie wymieszać.
Krok 9
Marchewki podgrzać w wywarze.
Krok 10
Gdy całość się zagrzeje dodajemy przyprawę do piernika i miksujemy.
Krok 11
Następnie dodajemy etapami masło (cały czas mieszając) i doprawiamy octem oraz solą.
Złożenie:
Krok 1
Ciasto pierogowe rozwałkować i wyciąć kółka o średnicy ok. 6-7cm.
Krok 2
Na środek wyciętych kółek położyć porcję farszu, a krawędzie ciasta skleić ulubionym wzorem.
Krok 3
Pierogi wrzucamy na gotującą lekko osoloną wodę i gotujemy przez 2 minuty od wypłynięcia.
Krok 4
Podajemy z dodatkiem podgrzanego sosu.