Oliwa jest jednym z najważniejszych składników potraw kuchni śródziemnomorskiej, zwłaszcza włoskiej. Jest znakomitym produktem nie tylko do smażenia czy pieczenia, ale służy także jako dodatek do sałat i surówek oraz jako przyprawa kremowych zup, pizzy i zimnych przekąsek. Największą wartość ma oliwa extra virgin tłoczona ze świeżo zebranych oliwek najwyższej jakości i niepoddawana żadnej obróbce chemicznej. Popularna jest także oliwa z oliwek będąca połączeniem oliwy rafinowanej z virgin oraz oliwa z wytłoczyn o znacznie niższych walorach smakowych.
Oliwa z oliwek do smażenia i na zimno
Wysokiej jakości oliwa z pierwszego tłoczenia najlepiej smakuje z kawałkami świeżego pieczywa, chrupiących grzanek lub doprawionej ziołami focacci. Doskonale pasuje także jako dodatek do przystawek i dań przygotowywanych na zimno, takich jak np. carpaccio lub mozzarella z pomidorami. Oliwa ta (podobnie jak rafinowana oliwa z wytłoczyn) świetnie nadaje się również do krótkiego smażenia potraw, którym nadaje swój charakterystyczny aromat i smak.
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę