Kisiele

Kisiel owocowy – różne rodzaje

Podawane na zimno lub gorąco kisiele swoją gęstą konsystencję zawdzięczają skrobi ziemniaczanej, która w połączeniu z gorącą wodą tworzy żelową zawiesinę. O smaku i aromacie tego charakterystycznego deseru decydują owoce, które równocześnie zabarwiają go na wybrany kolor. Kisiel w formie instant zazwyczaj zawiera koncentraty roślinne oraz suszone lub liofilizowane kawałki owoców, dodające potrawie smaku. Ze względu na skład kisiele są uważane za dania lekkostrawne, dlatego często serwuje się je małym dzieciom i osobom na diecie (np. pooperacyjnej).

Kisiel truskawkowy, jabłkowy i inne

Ze względu na intensywną barwę kisiel owocowy bardzo dobrze prezentuje się jako składnik orzeźwiających deserów podawanych na zimno, np.: czerwony kisiel truskawkowy ułożony naprzemiennie z budyniem waniliowym lub kisiel jabłkowy z bitą śmietaną i świeżymi owocami. Gotowe kisiele są także składnikiem wielu wypieków na bazie biszkoptów lub ciast kruchych, takich jak szarlotka, babka czy zebra.
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę
Odkryj marki MAKRO