Krewetki w emulsji winno-maślanej

Czas60 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji1

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
750g
Krewetki 31/40
150g
Masło
2szt.
Pomidor
1szt.
Cukinia
200l
Wino białe
3szt.
Szalotki
3ząbki
Czosnek 
Sól himalajska - do smaku
50g
Natka pietruszki lub kolendra świeża
40g
Olej
1szt.
Bagietka

CZas na gotowanie

Krok 1
Pomidory nacinamy w 7-8 miejscach i parzymy kilka sekund we wrzątku, po czym hartujemy w wodzie z lodem. Obieramy ze skóry i pozbawiamy gniazd nasiennych, po czym kroimy w kostkę.
Krok 2
Natkę pietruszki lub kolendrę siekamy.
Krok 3
Szalotki kroimy w drobną kostkę o boku 2-3mm, czosnek w plasterki, a cukinię w romby ok.8mm (paysene).
Krok 4
Lekko rozgrzewamy olej i smażymy szalotkę. Po 2 minutach dodajemy krewetki i czosnek, mieszamy. Po kolejnych 2 minutach dodajemy cukinię.
Krok 5
Gdy wszystko podsmaży się równomiernie, zalewamy białym winem. Redukujemy wino ok. 2 minuty po czym dodajemy pomidora i w kilku etapach zimne masło – cały czas mieszając.
Krok 6
Kiedy nasz sos zamieni się w emulsję zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy jeszcze 2 kawałki zimnego masła.
Krok 7
Doprawiamy do smaku solą. Podajemy obsypane świeżymi ziołami, z chrupiącą bagietką.