soki z buraków, pomarańczowe i z marchwi

Soki owocowe i warzywne

Owocowe soki bez cukru

Soki to produkty otrzymane w wyniku tłoczenia lub przecierania surowych owoców i warzyw. Aby mogły być przechowywane przez dłuższy czas i w temperaturze pokojowej, najczęściej poddawane są pasteryzacji w szczelnie zamkniętych opakowaniach (szkło, karton, butelki plastikowe). Soki bez cukru niepasteryzowane (np. popularne soki jabłkowe czy pomarańczowe) wymagają dystrybucji oraz przechowywania w warunkach chłodniczych, a ich okres przydatności do spożycia wynosi jedynie kilka dni.

Soki warzywne w gastronomii

Soki warzywne pasteryzowane lub jednodniowe nie tylko dobrze gaszą pragnienie, orzeźwiają i dostarczają organizmowi wielu cennych witamin oraz minerałów, ale także świetnie się sprawdzają w lokalach gastronomicznych, np. jako dodatek do niektórych potraw lub składnik różnorodnych drinków. Odmiany owocowo-warzywne (np. sok z marchwi i jabłka) są szczególnie lubiane przez dzieci ze względu na gęstą konsystencję oraz przyjemnie słodki smak.

MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę
Odkryj marki MAKRO