Soki to produkty otrzymane w wyniku tłoczenia lub przecierania surowych owoców i warzyw. Aby mogły być przechowywane przez dłuższy czas i w temperaturze pokojowej, najczęściej poddawane są pasteryzacji w szczelnie zamkniętych opakowaniach (szkło, karton, butelki plastikowe). Soki bez cukru niepasteryzowane (np. popularne soki jabłkowe czy pomarańczowe) wymagają dystrybucji oraz przechowywania w warunkach chłodniczych, a ich okres przydatności do spożycia wynosi jedynie kilka dni.
Soki warzywne w gastronomii
Soki
warzywne pasteryzowane
lub jednodniowe nie tylko dobrze gaszą pragnienie, orzeźwiają i dostarczają
organizmowi wielu cennych witamin oraz minerałów, ale także świetnie się
sprawdzają w lokalach gastronomicznych, np. jako dodatek do niektórych potraw
lub składnik różnorodnych drinków. Odmiany owocowo-warzywne (np. sok z
marchwi i jabłka) są szczególnie lubiane przez dzieci ze względu na gęstą
konsystencję oraz przyjemnie słodki smak.
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę