Chociaż makaron kojarzy się przede wszystkim z daniami kuchni włoskiej, tak naprawdę pierwsze wzmianki o nim pochodzą z ok. 2000 r. p.n.e. z Chin, a do Europy ten ważny produkt spożywczy dotarł ponad 200 lat po narodzinach Chrystusa. Obecnie z kuchnią Półwyspu Apenińskiego najczęściej wiązane są długi makaron spaghetti, farfalle oraz typowo włoski makaron lasagne. Wszystkie rodzaje wytwarzane są z mąki i wody, niekiedy z dodatkiem jaj, nadających smak i bardziej wyrazistą barwę.
Makarony do różnych potraw
Wiele potraw podawanych nie tylko w domu, ale także w restauracjach i mniejszych lokalach gastronomicznych opiera się na makaronie o różnych kształtach. Zupy, potrawy mięsne w sosie, warzywne i zapiekanki prezentują się bardziej efektownie, gdy zostanie do nich dodany np. makaron świderki, grube wstążki czy duże lub małe muszelki.
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę