Oleje, oliwy, octy

Oleje i oliwa to produkty spożywcze wykorzystywane w kuchni na co dzień do przyrządzenia wielu dań. Ocet dodaje potrawom smaku i jest głównym składnikiem ostrych marynat.

Oleje i oliwa w kuchni

Oleje roślinne są produktem wykorzystywanym w kuchni niemal codziennie. Te ze słonecznika czy rzepaku doskonale nadają się do smażenia mięs, frytek albo naleśników.

Oleje z innych roślin (z czarnuszki, awokado, sezamowy) najczęściej służą jako dodatek do potraw, np. sałatek, podkreślając ich smak i aromat.

Szczególnym rodzajem oleju jest oliwa, tłoczona z miąższu oliwek, bardzo popularna w państwach południowoeuropejskich, gdzie najchętniej jest spożywana z białym pieczywem. Oliwa jest bardzo wrażliwa na światło oraz chłód, dlatego należy ją przechowywać w ciemnym miejscu i najlepiej w temperaturze pokojowej.

Ocet i jego właściwości

Zarówno spirytusowy, winny czy owocowy – ocet doskonale podkreśla smak niektórych potraw, nadaje im ostrości i charakterystycznego aromatu. Często jest stosowany do przygotowania sosów sałatkowych, np. vinaigrette. Jednak ocet to przede wszystkim główny składnik marynat używanych do konserwowania ogórków, grzybów oraz pikli.
/Content Component/With Images Left and Right/content(2,39) : error : Value cannot be null. Parameter name: value
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę
Odkryj marki MAKRO