Oleje, oliwy i ocet

Oleje i oliwa to produkty spożywcze wykorzystywane w kuchni na co dzień do przyrządzenia wielu dań. Ocet dodaje potrawom smaku i jest głównym składnikiem ostrych marynat.

Oliwy z oliwek

Oleje i oliwa w kuchni

Oleje roślinne są produktem wykorzystywanym w kuchni niemal codziennie. Te ze słonecznika czy rzepaku doskonale nadają się do smażenia mięs, frytek albo naleśników.

Oleje z innych roślin (z czarnuszki, awokado, sezamowy) najczęściej służą jako dodatek do potraw, np. sałatek, podkreślając ich smak i aromat.

Szczególnym rodzajem oleju jest oliwa, tłoczona z miąższu oliwek, bardzo popularna w państwach południowoeuropejskich, gdzie najchętniej jest spożywana z białym pieczywem. Oliwa jest bardzo wrażliwa na światło oraz chłód, dlatego należy ją przechowywać w ciemnym miejscu i najlepiej w temperaturze pokojowej.

Ocet i jego właściwości

Zarówno spirytusowy, winny czy owocowy – ocet doskonale podkreśla smak niektórych potraw, nadaje im ostrości i charakterystycznego aromatu. Często jest stosowany do przygotowania sosów sałatkowych, np. vinaigrette. Jednak ocet to przede wszystkim główny składnik marynat używanych do konserwowania ogórków, grzybów oraz pikli.
Olej słonecznikowy

Oleje

Smażenie, duszenie czy pieczenie zazwyczaj wymagają zastosowania tłuszczów, takich jak olej roślinny, który przyśpiesza proces obróbki termicznej wybranych produktów.
Dowiedz się więcej
Oliwa z oliwek

Oliwy

Pochodząca z krajów śródziemnomorskich oliwa z oliwek to jeden z najpopularniejszych tłuszczów wykorzystywanych w lokalach gastronomicznych i domowej kuchni.

Dowiedz się więcej
Frytura

Frytura

Frytury to praktyczne i ekonomiczne rozwiązanie dla lokali gastronomicznych serwujących potrawy smażone na głębokim tłuszczu.
Dowiedz się więcej
Ocet

Octy

Octy spożywcze słyną z kwaśnego smaku, dlatego są częstą przyprawą wielu potraw, zwłaszcza marynat długoterminowych.
Dowiedz się więcej
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę
Odkryj marki MAKRO