Żurek na zakwasie podawany w chlebie
Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
100g
Biała kiełbasa250g
Golonka250g
Wędzone kości wieprzowe1szt.
Marchew3gałązki
Seler naciowy1szt.
Por1szt.
Biała cebula1główka
Czosnek3l
Wody0,5l
Zakwas na żur50ml
Śmietana 36%50g
Masło50g
Mąka pszenna15g
Starty ostry chrzan10g
Świeży majeranek10g
Suszony majeranek5ziarenek
Ziele angielskie4szt.
Liść laurowy3g
Sól4g
Czarny pieprz10szt.
Jajka10szt.
ChlebCZas na gotowanie
Krok 1
Zagotować kości, golonkę i białą kiełbasę. Wrzucić obrane warzywa.
Krok 2
Zmniejszyć płomień, dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować 3 godz. na wolnym ogniu. Następnie przecedzić i wystudzić, oddzielić mięso od kości, kiełbasę pokroić w talarki i dodać z powrotem do wywaru, a warzywa wyją .
Krok 3
Do wywaru wlać zakwas, dodać rozrobioną w kilku łyżkach wody mąkę, roztarty w dłoniach majeranek i rozpuszczone masło.
Krok 4
Żur gotować przez około 30 min, a na samym końcu doprawić go chrzanem, drobno startym czosnkiem, solą, pieprzem i śmietaną. Gotować wszystko jeszcze około 5 min.
Krok 5
Żur gotować przez około 30 min, a na samym końcu doprawić go chrzanem, drobno startym czosnkiem, solą, pieprzem i śmietaną. Gotować wszystko jeszcze około 5 min.