Wszystkie jadalne tłuszcze najogólniej dzielą się na roślinne i zwierzęce – te znajdują się w większości produktów nabiałowych oraz każdym mięsie. Najwięcej tłuszczu zawiera wieprzowina – zwłaszcza boczek, smalec czy karkówka. Do zdecydowanie chudszego mięsa zaliczane są drób oraz niektóre części cielęciny, które przez niższą kaloryczność uważane są za zdrowsze i łatwiej przyswajalne. Wyjątkiem są ryby, ponieważ nawet najtłustsze obfitują w kwasy omega-3, wspomagające wiele funkcji organizmu, w tym układu immunologicznego.
Masło na różne sposoby
Należące do grupy nabiałowej masło to niemal w 90% tłuszcze zwierzęce pozyskane z mleka. Wykorzystywane jest nie tylko do smarowania pieczywa, ale także podczas smażenia, pieczenia czy duszenia potraw. Najlepsze masło powinno charakteryzować się bladożółtym kolorem, jednorodną konsystencją oraz przyjemnym, lekko śmietankowym aromatem.
Masło
Masło
jest jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych. Używa się go na co
dzień, a wysokiej jakości produkt doskonale nadaje się do smarowania pieczywa
czy przygotowywania wypieków.
Margaryna
jest jednym z najpopularniejszych produktów wykorzystywanych zarówno do
pieczenia, jak i smarowania pieczywa. Obecnie na rynku dostępnych jest wiele
rodzajów margaryn o dobrym składzie i znakomitym smaku.
Tłuszcze
roślinne mają szerokie zastosowanie w kuchni. W ofercie hurtowni dostępne są
różne rodzaje tłuszczów roślinnych, takie jak olej słonecznikowy, rzepakowy,
lniany czy oliwa z oliwek.
Tłuszcze
zwierzęce można wykorzystać na wiele sposobów, w szczególności do potraw
mięsnych i mącznych, takich jak pierogi czy kluski. W ofercie naszej hurtowni
dostępny jest szeroki wybór tłuszczów zwierzęcych o różnym zastosowaniu.