Kwaśne śmietany posiadają różną zawartość tłuszczu. Najczęściej w sklepach można dostać śmietany o zawartości tłuszczu 12%, 18% i 30%. Kwaśna śmietana nadaje potrawom charakterystyczny, kremowy smak. Ponadto jest bardzo zdrowa – zawiera dużą ilość białka, wapnia, fosforu oraz witamin.
Gęsta kwaśna śmietana – do czego używać?
Zastosowanie śmietany jest niezwykle szerokie. Produkt o niskiej zawartości tłuszczu jest idealnym dodatkiem do sałatek. Na bazie śmietany można przygotować lekkie dipy do warzyw i mięs. Gęsta kwaśna śmietana o większej zawartości tłuszczu najczęściej używana jest do bielenia zup, zagęszczania sosów oraz jako dodatek do naleśników czy pierogów. Gęsta kwaśna śmietana 30% i 36% nadaje się do przygotowywania gęstych sosów oraz bitej śmietany.
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę