Karkówka pieczona w piecu
Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
0,22kg
RTO karkówka WP B/K 1327 VAC0,16kg
Ziemniak 5 kg0,01kg
MC czosnek ząbki obrany 500 g0,04kg
Aro smalec wyborowy 2 kg0,15kg
Aro sałatka szwedzka 4,1 kg0,08kg
Cykoria 500 g0,01kg
MC rukiew wodna 1 szt.sól
pieprz
płatki chili
CZas na gotowanie
Krok 1
Mięso oczyszczamy z błon i elementów pozostałych po odkostnieniu.
Krok 2
Osuszamy na ręczniku papierowym z osocza.
Krok 3
Czosnek przeciskamy przez praskę.
Krok 4
Karkówkę nacieramy solą i czosnkiem, zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy na 12 h do lodówki.
Krok 5
Na patelni rozgrzewamy połowę smalcu.
Krok 6
Obsmażamy cały element mięsa z każdej strony.
Krok 7
Dodajemy na patelnię cykorię pokrojoną na ćwiartki i obsmażamy z obu stron na złoty kolor.
Krok 8
Zdejmujemy z ognia i przekładamy do wysmarowanej resztą smalcu blachy.
Krok 9
Karkówkę posypujemy po wierzchu świeżo zmielonym pieprzem i chilli.
Krok 10
Ziemniaki myjemy i kroimy na połówki lub jeśli są małe zostawiamy w całości.
Krok 11
Solimy i układamy dookoła mięsa razem z cykorią.
Krok 12
Blachę przykrywamy folią aluminiową (zabezpieczamy przed przypaleniem).
Krok 13
Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni.
Krok 14
Pieczemy ok. 1 h od czasu do czasu polewając mięso i ziemniaki wytworzonym sosem lub w miarę potrzeby wodą.
Krok 15
Jeśli chcesz, aby mięso i ziemniaki był zarumienione, 10 min. przed końcem pieczenia zdejmij folię aluminiową.
Krok 16
Danie podajemy z sałatką szwedzką i rukwią wodną.