Chów ściółkowy, nazywany również podłogowym, oznacza, że kury poruszają się po głębokiej ściółce, która pokrywa całą powierzchnię hodowlaną. Zadaniem ściółki jest ochrona ptactwa przed wilgocią oraz wychłodzeniem od zimnej posadzki. Chów ściółkowy różni się od klatkowego tym, że kury mogą swobodnie się przemieszczać w odpowiednio przystosowanych pomieszczeniach.
Jaja z chowu ściółkowego – klasa wagowa
Jaja z chowu ściółkowego pochodzą od kur karmionych specjalnymi paszami z zawartością cennych składników odżywczych. Żywienie, warunki hodowli, wiek i gatunek kur mają wpływ na wielkość jaj. Wyróżnia się 4 klasy wagowe – od S do XL. Najczęściej wybierane przez klientów są jajka w rozmiarze M i L – duża część przepisów kulinarnych tworzona jest na podstawie właśnie tych klas wagowych.
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę